Hmla nad San Franciscom už nie je to, čo bývala

Každé leto určuje život v kalifornskom prielive Golden Gate hmla. Zaujímajú sa o ňu námorníci, vedci, obyvatelia San Franciska, záhradníci, natierači mosta Golden Gate aj realitní makléri. V poslednom čase debatujú o tom, či hmly neubúda. Ale ako argumentovať o niečom, čo je také pominuteľné a nestále ako hmla nad Sanfranciským zálivom?

02.10.2022 06:00
San Francisco, Golden Gate bridge, most, hmla,... Foto: ,
Sanfranciský most Golden Gate Bridge vo svojej typickej hmle.
debata

Bez nej však bude chýbať vlhkosť, ktorá udržuje v čase sucha pri živote stromy a ďalšie rastliny, píše The New York Times.

Chris Dzierman sa živí natieraním konštrukcie mosta Golden Gate a prvé letné ráno hľadel do diaľky, aby odhadol, kedy príde hmla. Väčšinou to býva popoludní. V ten deň prístroje na moste vypočítali, že mraky spadnú do hodiny alebo do dvoch. Dzierman sa ale spolieha na vlastný inštinkt a niečo mu hovorilo, že tentoraz to tak nebude. A mal pravdu, celý deň bolo jasno a slnečno, deň, akých bude na obavy mnohých v San Franciscu pribúdať. Sirény na moste zostali toho dňa tiché. Hmla nie je na kalifornskom pobreží vzácna, ale málo miest je s ňou spojené tak ako San Francisco.

titanic Čítajte aj V Írskom mori objavili vrak lode, ktorá varovala Titanic pred ľadovcom

Prikrýva a schladzuje mesto, dokáže zahaliť jednu štvrť, zatiaľ čo vo vedľajšej sa ľudia opaľujú. Niekedy sa plazí pod mostom a lodné posádky nič nevidia, inokedy zahalí most a „oslepí“ vodiča, môže tiež zostať hore a škodiť pilotom lietadiel. Jej nepredvídateľnosť komplikuje život aj realitným maklérom, pretože okrem otázok na štvorcové metre a dostupnosť škôl musia vedieť odpovedať aj na tú, či na danom mieste býva hmla. Vďaka nej sa viac ako polovica obyvateľov okolia zálivu zaobíde bez klimatizácie a má menšiu spotrebu vody ako väčšina Američanov.

Vďaka nej dokážu sekvoje prežiť kalifornské suchá a vďaka nej sa zatiaľ len málo ľudí obávalo požiarov v pobrežných oblastiach. Zatiaľ čo v júni, júli a auguste väčšina Kalifornie zažíva vlny horúčavy, v San Franciscu je v priemere 21 stupňov Celzia. Hmla štve nepripravených turistov, uchvacuje umelcov a básnikov, pomáha prírode.

kel Čítajte aj Nenarodené deti sa začnú mračiť, keď ucítia chuť kelu, zistili vedci

Vo vedeckom svete je hmla okrajová disciplína. Tí, ktorí sa o ňu zaujímajú, sa zhodujú, že je jej menej nielen v Sanfranciskom zálive, ale vôbec. Lenže prečo, sa nevie, pretože ako ju previesť do čísel, ako ju predpovedať a uchopiť? A ako definovať. Väčšina povie, že je to mrak dotýkajúci sa zeme, ale ide o trojrozmerný objekt, ktorý klesá a stúpa, niekde sa sformuje, ticho sa prikradne a mizne ako zázrakom.

Peter Weiss z Kalifornskej univerzity koncom jari s tromi študentmi roztiahol siete. Aby zachytili vodu z hmly. Je to sieťovina, na ktorej sa zachytí vlhkosť, premení sa na kvapky, ktoré je možné odviesť do nádoby. Robia to tak dedinčania v Peru aj Čile z dedín, kde málokedy prší. Používa sa to aj v Maroku. A robia to tak aj najvyššie kalifornské stromy – sekvoje.

Do ľudoprázdneho sveta výskumu hmly vstúpil pred niekoľkými desaťročiami Todd Dawson. Ešte ako študent Kalifornskej univerzity sa na potulkách lesom divil, prečo sú sekvoje väčšinou vlhké a pôda okolo nich nasatá vodou, plná machu aj uprostred leta, kedy v Kalifornii neprší. Kvôli hmle, samozrejme. Neskôr ako profesor sa zaoberal sekvojami a dospel k záveru, že 30 až 40 percent vlhka, ktoré majú ročne k dispozícii, pochádza z hmly.

praclovek Čítajte aj Najstarší známy predok človeka pravdepodobne vedel chodiť, tvrdia vedci

Priestranné koruny fungujú ako ohromné ​​filtre, stromy premočia stekajúca voda, dodá živiny a skape na zem a tam napoja ostatné rastliny. „Hmla je veľký dodávateľ vody a my to nevieme. Unikla nám veľká časť hydrologického hospodárenia sekvojových lesov,“ hovorí Dawson. V roku 2010 publikoval výskum založený na meraní výskytu hmly na kalifornskom pobreží a došiel v ňom k záveru, že od polovice 20. storočia sa skrátila doba hmly o 33 percent. Ak je to tak, ohrozené nie sú len sekvoje, ale aj poľnohospodárske oblasti, solárne elektrárne, veterné turbíny.

Vedci začali zriaďovať „chytačov“ hmly. Tímu Dana Fernandeza z fakulty aplikovaných vied v oblasti životného prostredia na Kalifornskej univerzite sa podarilo získať z jedinej špeciálnej siete s rozmermi jedného štvorcového metra za deň 37 litrov vody. Akékoľvek miesto, kde sa dá z hmly za deň stiahnuť viac ako liter vody, podľa neho stojí za skúmanie. Spolu s Weissom dostal grant na výskum väčších systémov na získavanie vody z hmly. Na pozemku univerzity nad Tichým oceánom sa študentmi postavili zachytávače s použitím dreva, sieťoviny a šnúr. Sieť pripomína filter používaný nad horúcimi rúrami a bola špeciálne vyvinutá na zachytávanie hmly. Či sa to osvedčí a či vody bude dosť, sa uvidí.

Napadlo to už aj iných. Miestna pálenica Hangar One v rokoch 2016 a 2018 vyrobila malé várky vodky zvanej Fog Point s použitím iba vody z hmly. Fľaša sa predávala za 100 dolárov. Fernandez a Weiss ale veria, že sa môže dosiahnuť viac. Keď môžu sekvoje žiť z hmly tisíce rokov, možno z nej budú môcť žiť aj ľudia. Nie je vylúčené, že sa v Kalifornii objavia v budúcnosti farmy na zachytávanie vody z hmly podobné dnešným parkom so solárnymi panelmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #San Francisco #hmla #Golden Gate