V Grónsku objavili DNA ekosystémov starú dva milióny rokov

Vedci oznámili, že v usadeninách z doby ľadovej v Grónsku objavili DNA starú dva milióny rokov.

08.12.2022 07:39
dna Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ide o doteraz najstaršiu DNA. „Rúcame bariéru toho, o čom sme si mysleli, že môžeme v oblasti genetických štúdií dosiahnuť,“ povedal Mikkel Winther Pedersen, spoluautor štúdie, ktorá bola zverejnená vo vedeckom časopise Nature.

Experti sa podľa jeho slov dlho domnievali, že najstaršia DNA môže mať najviac jeden milión rokov. Najnovší objav potvrdil, že to môže byť aj dvakrát toľko, dodal Pedersen, ktorý pôsobí na Kodanskej univerzite.

Nájdená DNA je podľa jeho slov usadenina z najsevernejšej časti Grónska a pochádza z prostredia, aké už nikde na svete neexistuje. Zmrazená DNA vo vzdialenej neobývanej oblasti bola veľmi dobre zachovaná.

Nová technológia vedcom umožnila určiť, že 41 častí DNA boli o viac než milión rokov staršie ako najstaršia známa DNA zo sibírskeho mamuta. Na mieste nálezu boli v minulosti objavené aj ďalšie usadeniny vrátane fosílií rastlín a hmyzu vo vynikajúcom stave.

Vedecký tím svoju prácu v tejto oblasti začal v roku 2006. Teraz sa im podarilo vytvoriť obraz o tom, ako táto oblasť vyzerala pred dvomi miliónmi rokov, píše AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #DNA