Vedcom sa podarilo u myší odchovať mláďatá, ktoré majú geneticky dvoch otcov

Japonským vedcom sa podarilo v laboratóriu odchovať zdravé myšie mláďatá, ktoré majú geneticky dvoch biologických otcov a žiadnu biologickú matku.

23.03.2023 06:00
myš, hlodavec, potkan Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Podľa denníka The Times to môže znamenať prielom na poli reprodukčnej medicíny, kde by taká metóda mohla zaručiť, že by dvaja gayovia mohli mať spoločného potomka, ktorý by bol biologickým dieťaťom ich oboch. Nový objav ale môže pomôcť aj pri liečbe ženskej neplodnosti.

794086591 Čítajte aj Čmeliaky sa učia riešiť hlavolamy sledovaním skúsenejších

Tím biológa Kacuhika Hajašiho z univerzity vo Fukuoke našiel spôsob, ako premeniť samčie bunky na samičie pohlavné bunky – vajíčka. „Je to prvýkrát, čo sa podarilo vytvoriť odolné samičie oocyty zo samčích buniek,“ povedal vedec na londýnskej konferencii venovanej génovému inžinierstvu.

Odborníci dospeli k vytvoreniu samičích pohlavných buniek z tých samčích tak, že najskôr vytvorili zo samčej kožnej bunky kmeňovú bunku. Tá ale stále disponovala samčími chromozómami XY, a nemohla sa teda stať vajíčkom s chromozómami XX. Japonský tím ale dokázal chromozóm Y odstrániť a nahradiť ho chromozómom X. Tento prístup by mohol prispieť aj k liečbe niektorých typov ženskej neplodnosti, napríklad Turnerovho syndrómu, ktorý spôsobujú chromozomálne abnormality.

les, rodina, prechádzka, naháňačka, radosť Čítajte aj Každodenná prechádzka môže zabrániť desatine predčasných úmrtí

Hajaši sa chce teraz zamerať na ďalší výskum, v ktorom by použil ľudské bunky. „Neviem, či ich bude možné využiť na reprodukciu. Nie je to len otázka vedecká, ale aj spoločenská,“ povedal. Tiež bunkový biológ Dusco Ilic z londýnskej univerzity King's College upozornil, že cesta k ďalšiemu využitiu tohto objavu môže byť tŕnistá – a to ako z technických, tak z etických dôvodov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #genetika #myši