Qualcomm bude snímať odtlačky prstov pomocou ultrazvuku

Senzor bude schopný snímať odtlačky prstov aj bez priameho kontaktu prstu s čipom. Odtlačky zachytí aj cez sklo, plast alebo kov. Snímače tak budú nenápadne ukryté priamo do tela smartfónov.

05.03.2015 07:00
snímač, odtlačky prstov, biometria, Apple, TouchID Foto:
Ilustračné foto
debata

Veľtrh MWC v Barcelone nie je len o nových telefónoch ale aj technológiách, ktoré sú ich súčasťou. Jeden z najväčších výrobcov mobilných čipov, spoločnosť Qualcomm, na veľtrhu napríklad predstavil novú biometrickú technológiu s názvom Snapdragon Sense ID 3D. Od bežného snímania odtlačkov prstov pomocou biometrického snímača sa líši najmä v tom, akým spôsobom dokáže odtlačky zachytiť. Technológia pracuje na báze ultrazvukových vĺn, vďaka čomu je snímanie efektívnejšie a presnejšie než v prípade bežných kapacitných senzorov, ktoré sú využívané v zariadeniach v súčasnosti.

Odtlačky bude možné snímať aj cez sklo, plast či dokonca kov
Technológia sa dokáže poradiť s rôznymi prekážkami, ako je pot, rôzne krémy či kondenzácia. Jej ďalšou dôležitou vlastnosťou je, že odtlačky dokáže zachytiť aj cez rôzne materiály, vrátane skla, plastu, či dokonca kovu. Znamená to, že výrobcovia už nebudú musieť pre snímač vyčleniť špeciálne miesto na tele prístroja a snímač tak už nebude jeho rušivým elementom. Pri snímaní je vytvorená detailná mapa povrchu kože vrátane všetkých papilárnych čiar a pórov. Pri kapacitných senzoroch, na ktoré sa dnes spolieha väčšina výrobcov, je odtlačok snímaný pomocou merania elektrickej kapacity. Takéto senzory sú však náchylné na znečistenie, ktoré môžu meniť vodivosť kože a vytvárať nepresný digitalizovaný obraz papilárnej kresby.

Qualcomm ešte musí firmy a odborníkov o presnosti technológie presvedčiť
Podľa odborníkov bude musieť ešte Qualcomm dokázať, že nová metóda snímania je presnejšia a spoľahlivejšia než súčasná biometria. “Nakoľko telefóny používa čoraz viac ľudí ako náhradu za peňaženku, a zároveň do nich ukladajú aj svoje citlivé údaje, biometria sa pravdepodobne stane dôležitou metódou na overovanie identity. Je preto povinnosťou spoločnosti Qualcomm dokázať, že jej riešenie je spoľahlivejšie než u konkurencie,” uviedol pre server BBC, Jon Erensen z výskumnej spoločnosti Gartner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #qualcomm #odtlačky prstov #MWC 2015 #biometria #Snapdragon Sense ID 3D