Čučoriedky znižujú riziko rakoviny čriev

Drobné čierne lesné plody možno zaradiť medzi potraviny, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine čriev. Čučoriedky totiž obsahujú látku pterostilben, ktorá je prirodzený antioxidant. Pomáha ničiť nebezpečné molekuly nazývané voľné radikály, ktoré dokážu vyvolať rast rakovinových buniek.

05.04.2007 21:28
Čučoriedka Čučoriedky Foto:
Čučoriedky
debata

K tomuto záveru dospeli vedci z Americkej chemickej spoločnosti, ktorí však zatiaľ robili pokusy len na potkanoch.

Už dávnejšie sa podarilo zistiť, že pterostilben okrem iného pomáha znižovať hladinu cholesterolu a regulovať množstvo cukru, čo je dôležité v boji proti cukrovke druhého typu.

Pri pokusoch na potkanoch dali vedci zvieratám látky vyvolávajúce rakovinu, ale potom im podávali pterostilben. Ukázalo sa, že pokusné krysy mali v črevách menej predrakovinových prvkov ako ostatné.

Čučoriedky taktiež pomáhajú tlmiť zápaly a rýchlosť delenia buniek v črevách, čo sú rizikové faktory považované za zodpovedné za vznik rakoviny.

Aj keď vedci nepoznajú presnú príčinu vzniku rakoviny čriev, najčastejšie sa spája s konzumáciou vysoko kalorickej potravy bohatej na nasýtené tuky, ako je napríklad bravčová masť alebo mastné mäsové výrobky.

Pterostilben môže byť podľa amerických vedcov schopný tento proces zvrátiť, a to zrejme znížením hladiny tukov, ako je cholesterol. Okrem čučoriedok sa tento antioxidant nachádza napríklad aj v brusniciach a viniči.

Z výskumu podľa vedúceho štúdie Bandarua Reddyho vyplýva, že by ľudia mali do jedálneho lístka zaradiť viac bobuľového ovocia, najmä čučoriedok.

Vedci už dávno odporúčajú jesť všetky druhy ovocia a zeleniny. Odporúčajú najmenej päť porcií denne, ktoré podľa nich pomáhajú chrániť pred rakovinou a ďalšími chorobami. Jednou porciou sa pritom myslí 150 až dvesto gramov.

„Pterostilben môže znížiť riziko rakoviny čriev u myší, ale zatiaľ nie je isté, či bude tento účinok rovnaký aj u ľudí,“ vyzval k opatrnosti Ed Yong z Inštitútu pre výskum rakoviny vo Veľkej Británii. Zdôrazňuje, že sú nutné ďalšie výskumy, ktoré pomôžu zistiť, či môže táto látka zohrať úlohu v boji proti rakovine. Pred definitívnymi výsledkami výskumu je podľa neho lepšie radšej jesť zdravú, vyváženú stravu a nespoliehať sa na nejaké „superpotraviny“.

debata chyba