K tomuto záveru dospeli vedci z Americkej chemickej spoločnosti, ktorí však zatiaľ robili pokusy len na potkanoch.
Už dávnejšie sa podarilo zistiť, že pterostilben okrem iného pomáha znižovať hladinu cholesterolu a regulovať množstvo cukru, čo je dôležité v boji proti cukrovke druhého typu.
Pri pokusoch na potkanoch dali vedci zvieratám látky vyvolávajúce rakovinu, ale potom im podávali pterostilben. Ukázalo sa, že pokusné krysy mali v črevách menej predrakovinových prvkov ako ostatné.
Čučoriedky taktiež pomáhajú tlmiť zápaly a rýchlosť delenia buniek v črevách, čo sú rizikové faktory považované za zodpovedné za vznik rakoviny.
Aj keď vedci nepoznajú presnú príčinu vzniku rakoviny čriev, najčastejšie sa spája s konzumáciou vysoko kalorickej potravy bohatej na nasýtené tuky, ako je napríklad bravčová masť alebo mastné mäsové výrobky.
Pterostilben môže byť podľa amerických vedcov schopný tento proces zvrátiť, a to zrejme znížením hladiny tukov, ako je cholesterol. Okrem čučoriedok sa tento antioxidant nachádza napríklad aj v brusniciach a viniči.
Z výskumu podľa vedúceho štúdie Bandarua Reddyho vyplýva, že by ľudia mali do jedálneho lístka zaradiť viac bobuľového ovocia, najmä čučoriedok.
Vedci už dávno odporúčajú jesť všetky druhy ovocia a zeleniny. Odporúčajú najmenej päť porcií denne, ktoré podľa nich pomáhajú chrániť pred rakovinou a ďalšími chorobami. Jednou porciou sa pritom myslí 150 až dvesto gramov.
„Pterostilben môže znížiť riziko rakoviny čriev u myší, ale zatiaľ nie je isté, či bude tento účinok rovnaký aj u ľudí,“ vyzval k opatrnosti Ed Yong z Inštitútu pre výskum rakoviny vo Veľkej Británii. Zdôrazňuje, že sú nutné ďalšie výskumy, ktoré pomôžu zistiť, či môže táto látka zohrať úlohu v boji proti rakovine. Pred definitívnymi výsledkami výskumu je podľa neho lepšie radšej jesť zdravú, vyváženú stravu a nespoliehať sa na nejaké „superpotraviny“.