Na Slovensku vykonali unikátny zákrok

Výnimočnú transplantáciu srdca urobil tím kardiochirurgov pod vedením primára Michala Hulmana v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.

14.08.2007 17:40
Operácia Foto:
Operácia (ilustračné foto).
debata

Počas transplantácie 27. júla voperovali srdce mladej žene, ktorá posledný rok žila iba vďaka mechanickému čerpadlu podporujúcemu činnosť jej chorého srdca. Výnimočnosť transplantácie spočíva podľa hovorkyne NÚSCH Ivany Štefankovej v tom, že išlo vôbec o prvú transplantáciu srdca pacientovi s čerpadlom na Slovensku.

Mechanický podporný systém poháňaný elektrickou energiou pacientke s ťažkou srdcovou nedostatočnosťou implantovali do hrudníka pred rokom vo viedenskej všeobecnej nemocnici.

Po 12 mesiacoch, počas ktorých ju pravidelne sledovali na Oddelení zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH v spolupráci so špecializovaným pracoviskom viedenskej nemocnice, sa podarilo vymeniť zlyhávajúci orgán s mechanickým čerpadlom za zdravé srdce od mŕtveho darcu. Stav pacientky je stabilizovaný a očakáva sa jej postupné zotavovanie.

Každému pacientovi so slabým srdcom, ktorý žije s podobným prístrojom, hrozí, že čerpadlo kedykoľvek vypovie. Takíto pacienti sú preto prednostne zaraďovaní na čakaciu listinu na transplantáci­u srdca.

Kvalita života ľudí s transplantovaným srdcom je neporovnateľne lepšia ako pred operáciou a približuje sa životu ľudí so zdravým srdcom. Napriek tomu ich stav lekári sledujú doživotne. Po transplantácii musia chodiť na pravidelné kontroly, spočiatku každý mesiac a neskôr, keď sa ich stav stabilizuje, minimálne dvakrát ročne.

„Voperovanie zdravého srdca od mŕtveho darcu ich život predĺži v priemere o 12 rokov, no máme aj pacientku, ktorá je už 20 rokov po transplantácii,“ uviedla Štefanková.

Od vzniku samostatnej SR sa na Slovensku robia transplantácie srdca od roku 1998 v NÚSCH a doteraz ich už urobili 86 u dospelých pacientov. Transplantácie srdca u detí sa v SR vykonávajú v Detskom kardiocentre v Bratislave na Kramároch, tiež od roku 1998 a doteraz ich bolo päť.

„Prvá, ale žiaľ neúspešná transplantácia srdca sa na Slovensku uskutočnila v roku 1968, krátko po úplne prvej transplantácii srdca vo svete realizovanej Barnardom v decembri 1967,“ doplnila hovorkyňa NÚSCH.

debata chyba