Zmena klímy zvyšuje riziko oslepnutia

Klimatické zmeny zvýšia riziko straty zraku u ľudí, ktorí majú šedý zákal. Odborníci tvrdia, že to spôsobí vzrastajúce množstvo ultrafialových lúčov na zemi. "Tri hlavné rizikové faktory, ktoré vedú k slepote v dôsledku šedého zákalu, sú vek, fajčenie a UV žiarenie," povedal Andreas Müller z Nadácie Freda Hollowsa. "Zmeny klímy zvyšujú hladinu ultrafialových lúčov, preto narastá aj riziko rozširovania šedého zákalu," uviedol lekár vo vyhlásení, v ktorom zvýraznil Svetový deň zdravia.

07.04.2008 14:20
Vesmír záblesk gama žiarenia Foto:
Ilustračné foto
debata

Tohtoročné heslo Svetového dňa zdravia totiž znie „Ochrana zdravia pred klimatickými zmenami“. Hovorca nadácie, ktorý pracuje väčšinou v rozvojových krajinách, kde pomáha ľuďom trpiacim na túto chorobu, vyhlásil,  že „nárast ultrafialového žiarenia môže spôsobovať stenčujúca sa ozónová vrstva“.

Hoci sa ochorenie dá odstrániť pomerne jednoduchým chirurgickým zákrokom, Müller uviedol, že „na základe rôznych prípadov, kde slepotu spôsobil šedý zákal sa ukázalo, že najohrozenejšou skupinou sú tí ľudia, ktorí nemajú možnosť vyhľadať odbornú pomoc“. Nadácia podčiarkla dôležitosť preventívnych opatrení a ochrany zraku najmä u detí, ktoré trávia veľa času vonku a často bez okuliarov. „Riešením je výber vhodných prostriedkov na ochranu pred ultrafialovými lúčmi. Pomôže nám hlavne nosenie klobúkov a slnečných okuliarov,“ pokračoval.

V samostatnej správe, ktorú austrálski vedci vydali v nedeľu, konštatovali, že klimatické zmeny môžu viesť k zvýšenému množstvu niektorých infekcií a ochorení dýchacích ciest, rovnako ako k zraneniam pri búrkach a lesných požiaroch. „Zmena klímy je realitou v našich čakárňach a ošetrovniach a v nasledujúcich dekádach bude výzvou pre náš zdravotnícky systém,“ uviedol spoluautor správy Graeme Horton.

debata chyba