Archeologický tím má dôkazy o masovom kanibalizme

V 7000 rokov starom hrobe objavili ostatky tiel, ktoré podľa vedúceho archeologického tímu Bruna Boulestina nesú známky kanibalizmu. Iní jeho teóriu odmietajú.

07.12.2009 01:12
vedec, kostra Foto:
Ilustračné foto
debata

Archeologický tím objavil dôkazy o masovom kanibalizme v 7000 rokov starom hrobe v Nemecku, informoval časopis Antiquity. Zhruba 500 ľudských ostatkov, ktoré vykopali neďaleko Herxheimu, nesú známky kanibalizmu. Medzi „zámerne zmrzačenými“ telami boli aj nenarodené deti. Podľa členov a členiek tímu, nález poskytuje vzácny dôkaz o kanibalizme v Európe na začiatku neolitu.

Vykopávky sa začali už v roku 1996, nález opäť skúmali medzi rokmi 2005 až 2008. Vedúci tímu Bruno Boulestin z Univerzity Bordeaux vo Francúzsku, tvrdí, že ľudské kosti niekto naschvál zlomil a má dôkazy, že mnohé z nich sú ohryzené. „Na kostiach zvierat vidíme stopy toho, že boli opekané nad ohňom. Niektoré z týchto istých stôp vidíme na ľudských kostiach,“ z tohto nálezu, uviedol. To, že tieto ľudské kosti skutočne niekto naschvál piekol, je ťažké dokázať, zdôraznil. Niektorí odborníci a odborníčky teóriu o kanibalizme odmietajú a tvrdia, že mäso mohlo byť oddelené od kostí aj počas pohrebného rituálu.

Začiatkom neolitu sa strednou Európou začalo šíriť poľnohospodárstvo. Podľa historikov a historičiek, kanibalizmus bol zriedkavý, pravdepodobne sa vyskytoval počas hladomorov.

debata chyba