Pračlovek používal štiepanie kameňa už v Afrike

Prehistorickí ľudia v južnej Afrike vynašli vysoko vyvinutý spôsob opracovania kameňa oveľa skôr ako Európania, uverejnili vedci v časopise Science.

16.11.2010 11:07
debata

Doteraz sa predpokladalo, že štiepanie tlakom vyvinuli v Európe asi pred 20-tisíc rokmi. Ide o spôsob opracovania kameňa, pri ktorom sa z kameňa odlupujú malé odštiepky pomocou iného nástroja, napríklad zvieracej kosti.

Odborníci z americkej University of Colorado v Boulderi skúmali kamenné nástroje zo strednej kamennej doby staré okolo 75-tisíc rokov. Našli ich v jaskyni Blombos na juhu Juhoafrickej republiky. Porovnávali opracované kremenné úlomky, najpravdepodob­nejšie hroty šípov, s tými, ktoré si sami vyrobili z ďalšieho kremeňa, ktorý v jaskyni našli. Použili pri tom zahrievanie a štiepanie tlakom.

Z podobnosti replík s pôvodnými nálezmi vyplynulo, že tento spôsob spracovania kameňa nevynašli vo Francúzsku a Španielsku pred 20-tisíc rokmi, ale v južnej Afrike už oveľa skôr. „Tento objav je dôležitý, pretože ukazuje, že moderní ľudia v južnej Afrike mali vysoko vyvinutý repertoár výroby nástrojov už veľmi dávno,“ vyjadrila sa spoluautorka štúdie Paola Villa, správkyňa prírodovedného múzea v Colorade (University of Colorado Museum of Natural History). Autori uvažujú, že táto technika sa do Európy, Austrálie a Severnej Ameriky dostala až neskôr práve z Afriky.

Štiepanie tlakom slúžilo predovšetkým na detailnejšie opracovanie kamenných nástrojov a naostrenie okrajov. Najprv sa kameň vytvaroval do želaného tvaru údermi väčším nástrojom podobným kladivu. Následne sa z jeho okrajov odštiepali malé úlomky podobné rybím šupinám a nástroj sa upravil do výslednej podoby. Podľa Villy táto technika „vyžadovala silné ruky a umožňovala dosiahnuť vysoký stupeň kontroly nad konečným tvarom a hrúbkou, ktorý sa nárazom nedá dosiahnuť. Táto kontrola pomohla vytvárať užšie a ostrejšie hroty nástrojov“, uzavrela.

debata chyba