Nová nádej na včasnú diagnózu alzheimera

Keďže stále neexistuje liek na Alzheimerovu chorobu, lekári a výskumníci upriamujú pozornosť na skoré diagnostikovanie tejto najčastejšie sa vyskytujúcej stareckej demencie.

27.12.2010 10:02
chirurg, vedec, alzheimer, operácia, ihla, doktor Foto:
Vyšetrením mozgovo-miechového moku a zisťovaním veľkosti mozgu je možné zistiť začiatok Alzheimerovej choroby ešte predtým, ako sa objavia jej prvé príznaky.
debata

Včasná diagnóza totiž pacientom môže priniesť dlhší a kvalitnejší život. Britskí vedci najnovšie tvrdia, že vedia zistiť riziko nástupu alzheimera ešte predtým, ako sa prejavia prvé príznaky.

Tieto testy by mohli pomôcť vybrať vhodných pacientov na skúšanie nových liekov schopných spomaliť alebo zastaviť rozvoj ochorenia. V súčasnosti totiž existuje celý rad potenciálne účinných liekov, ale je problém ich správne otestovať, pretože alzheimera sa podarí diagnostikovať až v pokročilom štádiu.

Jonathan Schott s kolegami z Neurologického inštitútu v Londýne verí, že dokáže odhaliť Alzheimerovu chorobu roky predtým, ako sa prejavia prvé symptómy. Ich prístup spočíva vo dvoch veciach: zmenšovanie mozgu a pokles hladiny bielkoviny zvanej amyloid v mozgovo-miechovom moku, ktorý vlastne obaľuje mozog a miechu človeka. Schottov tím tvrdí, že práve dôkladné vyšetrenie týchto dvoch zmien dokáže odhaliť ochorenie oveľa skôr, ako je to v súčasnosti možné. Aby svoj prístup potvrdil, najal si Schott 105 zdravých dobrovoľníkov, ktorí prešli sériou testov.

Dobrovoľníci podstúpili lumbálnu punkciu, čo je vyšetrenie, počas ktorého lekári zavedú špeciálnu ihlu medzi stavce chrbtice v oblasti drieku a získajú tak vzorku miechového moku. Druhým úkonom bol sken magnetickou rezonanciou, pomocou ktorej určili objem mozgu. Podľa výsledkov štúdie zverejnenej v žurnále Annals of Neurology sa ľuďom s nízkou hladinou bielkoviny amyloid zmenšoval mozog až dvojnásobne rýchlejšie ako dobrovoľníkom s normálnou hladinou amyloidu v miechovom moku.

Napriek tomu, že je ešte priskoro vyhlásiť, ktorí dobrovoľníci v starobe ochorejú na alzheimera, vedci sú presvedčení, že sa ich prognóza potvrdí. Keďže však lumbálna punkcia nie je príjemné vyšetrenie a vyžaduje lokálnu anestéziu, vedci hľadajú menej nepríjemné vyšetrenia, ktoré by dokázali správne určiť hladinu amyloidu v mozgovo-miechovom moku. Chcú tak predísť tomu, aby sa ľudia vyšetreniu vyhýbali.

Alzheimerova choroba je deštruktívne ochorenie mozgu. Na Slovensku sa počet postihnutých odhaduje na 50– až 60-tisíc. Príčiny Alzheimerovej choroby nie sú známe, ale je niekoľko rizikových faktorov – abnormálne gény, faktory životného prostredia alebo vek. Alzheimer je pritom najčastejšou formou demencie. Vyskytuje sa najmä u ľudí starších ako 60 rokov. Vo veku nad 50 rokov je alzheimerom postihnutý každý piaty človek. Toto ochorenie najprv postihuje krátkodobú pamäť. Chorý si nevie spomenúť na to, čo sa stalo pred chvíľou, ale živo si pamätá na veci spred niekoľkých rokov. Neskôr dôjde aj k nenávratnému poškodeniu dlhodobej pamäte.

debata chyba