Psy dokážu spoľahlivo vyňuchať rakovinu čreva

Psy dokážu v dychu a stolici človeka s veľkou presnosťou vyňuchať prítomnosť rakovinového nádoru v hrubom čreve a konečníku. Veľmi presne dokážu stanoviť diagnózu aj v počiatočných štádiách ochorenia, čo by mohlo zvýšiť šance na úspešnú liečbu pacienta, informovali japonskí vedci v žurnále Gut.

01.02.2011 13:26
Labrador retriever Foto:
Používať psy na diagnostikovanie rakoviny by bolo nepraktické a drahé, dávajú však návod na vývoj citlivých senzorov, ktoré by odhalili špecifické chemické zlúčeniny.
debata

Schopnosťou psov vycítiť rakovinu naznačuje, že špecifické chemikálie sprevádzajúce túto chorobu kolujú po organizme, čím sa otvárajú možnosti na vytvorenie testov schopných odhaliť ochorenie predtým, ako sa rozšíri do iných častí tela.

Špeciálne vytrénovaný labrador retriever v priebehu niekoľkých mesiacov urobil 74 čuchových testov. Pozostávali z piatich vzoriek dychu a jednej vzorky stolice, pričom len jedna zo vzoriek bola rakovinová. Výskumníci z Kjúšú univerzity vo Fukuoke vzorky získali od 258 dobrovoľníkov, ktorí netrpeli rakovinou hrubého čreva, a od 48 ľudí s rakovinou v rôznych štádiách rozvoja.

Pes dokázal správe identifikovať rakovinu v 33 z 36 vzoriek dychu a v 37 z 38 vzoriek stolice. Najväčšiu úspešnosť mal pritom pri nájdení rakoviny v počiatočnom štádiu. Celkovo tak dosiahol úspešnosť 95 percent pre detekciu rakoviny v dychu a 98-percentnú presnosť v nájdení rakoviny v stolici. Tradične sa takéto testy robia pomocou kolonoskopie, pri ktorej sa pacientovi cez análny otvor zavedie do čreva hadička s malou kamerou na konci.

Zaujímavé je, že pes nemal žiadny problém identifikovať rakovinu v dychu fajčiarov alebo v stolici ľudí, ktorí mali iné zdravotné problémy s tráviacim traktom. Všeobecne sa očakávalo, že tieto faktory môžu zamaskovať prítomnosť rakoviny, pes sa však nimi nedal oklamať. Podľa autorov je to dôkaz, že rakovinové bunky vylučujú relatívne ľahko odlíšiteľný pach, ktorý sa šíri celým telom. K tomuto záveru dospeli aj predchádzajúce štúdie, v ktorých psy dokázali vyňuchať rakovinu močového mechúra, kože, pľúc, prsníka i vaječníkov.

Autori štúdie uznávajú, že používanie psov na odhalenie rakoviny by bolo nepraktické aj drahé, ale malo by to pomôcť pri vývoji citlivých senzorov schopných odhaliť špecifické chemické zlúčeniny. „Včasné odhalenie a skorá liečba sú kritické pri boji proti rakovinovým ochoreniam. Sú tým najlepším, čo máme na zníženie úmrtnosti na rakovinu a ekonomických strát súvisiacich s týmto ochorením,“ uviedli japonskí vedci pre British Medical Journal.

debata chyba