Myši pomáhajú vedcom dokázať pozitívny účinok probiotík

Mnoho odborníkov je k účinku probiotík skeptických. Tvrdia, že dávka probiotika predstavuje proti armáde baktérií v ľudskom čreve len kvapku v mori. Zástancovia probiotík pracujú na rôznych vedeckých štúdiách, aby dokázali opak. Patrí k nim aj tím amerických vedcov vedený Jeffreyom Gordonom z University of California, ktorý skúmal účinok probiotík na myšiach.

29.06.2011 17:00
myš, gén IKKE Foto:
Ilustračné foto
debata

Myšiam, ktoré nemajú v čreve žiadne baktérie, vedci nasadili ľudské baktérie Bacteroides thetaioatomicron a Bifidobacterium longum, ktorá sa vyskytuje v tráviacom trakte len v malej miere a používa sa ako probiotikum.

Zaujímavé bolo sledovať, ako sa pod vplyvom baktérií funkcie myšieho čreva menia. Tandem tvorený baktériami Bacteroides thetaioatomicron a Bifidobacterium longum menil aktivitu génov v bunkách črevnej sliznice. Okrem iných boli mobilizované aj gény, ktoré majú na starosti imunitnú obranu. I keď situácia v ľudskom tele môže byť iná, Gordonova štúdia je dobrým pokusom o zistenie, či a ako probiotiká fungujú. V prítomnosti probiotickej baktérie dokázala Bacteroides thetaioatomicron tráviť cukry, ktoré sú pre ňu inak nestráviteľné. Prestáva spracovávať cukry, ktoré má v obľube Bacteroides thetaioatomicron, a púšťa sa do tých, ktoré za zvyčajných okolností sama nijako zvlášť nepreferuje. Podobný efekt na rozšírenie cukrového jedálneho lístka baktérie Bacteroides thetaioatomicron mal aj prídavok ďalšej probiotickej baktérie Lactobacillus ca­sei.

Aj v Ústave experimentálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach sa rodí iniciatíva, ktorá môže mimoriadne prispieť k profilácii celého výskumného potenciálu pri riešení problematiky najzávažnejších chorôb ľudskej populácie v celosvetovom meradle, srdcovo-cievnych a nádorových chorôb. „V rámci nového výskumného programu sme začali výskum fascinujúcej problematiky spoločných mechanizmov vo vývoji a progresii aterosklerózy a rakoviny a možností ich ovplyvnenia probiotikami a naturálnymi bioaktívnymi látkami,“ vraví Alojz Bomba z Ústavu experimentálnej medicíny lekárskej fakulty v Košiciach.

„Výsledky výskumu v môžu priniesť nové a efektívnejšie terapeutické, ale predovšetkým preventívne postupy a výrazne znížiť riziko výskytu srdcovo-cievnych a nádorových chorôb,“ vysvetľuje.

Navyše pracovníci ústavu ako partneri Centra pre biomodulátory a výživové doplnky, združujúceho potenciál Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a ústavov SAV v Košiciach, prichádzajú s iniciatívou s pracovným názvom CLS – Casoviensis Life Sciences, ktorá by sa mohla profilovať práve na výskum prevencie a terapie uvedených chronických chorôb.

Zjednotenie vedeckovýskumného potenciálu v rámci CLS by vytvorilo všetky predpoklady na dosiahnutie skutočne prevratných poznatkov uplatniteľných v praxi pri zlepšovaní zdravia ľudskej populácie a znížení rizík vzniku srdcovo-cievnych chorôb a rakoviny.

debata chyba