Veda umožní zastaviť biologické hodiny v päťdesiatke

Storoční ľudia si budú môcť časom zaobstarať telo päťdesiatročného človeka, tvrdia britskí vedci. Polovica detí, čo sa dnes rodí v Británii, dosiahne vek sto rokov vďaka vyššej životnej úrovni, ale ľudské telo je už v tom veku veľmi opotrebované.

06.09.2011 12:23
človek, kostra, telo Foto:
Ilustračné foto
debata

Experti na univerzite v Leedse sa preto snažia prísť na spôsoby dosiahnutia „päťdesiatich aktívnych rokov po päťdesiatke“. Plánujú vybaviť seniorov implantátmi dlhej životnosti a tiež tkanivami vypestovanými z ich vlastných buniek, informoval spravodajský server BBC News´.

Zatiaľ pracujú na nových bedrách, kolenách a srdcových chlopniach, ale do budúcnosti počítajú so zlepšením väčšiny telesných orgánov poznačených vekom.

V univerzitnom ústave biomedicínskeho inžinierstva už vyvinuli transplantát bedrového kĺbu, ktorý by namiesto doterajších dvadsiatich rokov mohol človeku slúžiť celý život. Vďaka trvanlivým materiálom by vydržal sto miliónov krokov, ktoré päťdesiatročný človek zhruba ujde do svojich sto rokov, tvrdí jeho tvorca John Fisher.

Expertka Eileen Inghamová s tímom zase pracuje na spôsobe, ako by sa telo mohlo samo zlepšovať. Spočíva v technológii, ktorá by umožnila ľudskému organizmu „dovyrobiť“ si transplantované tkanivo a nakoniec aj celé orgány, čím by sa odstránil problém odmietnutia cudzieho materiálu.

Zatiaľ s pomocou tejto technológie dokázali vyrobiť plne fungujúce srdcové chlopne. A to tak, že vzali darcovskú chlopňu a opatrne z nej odstránili všetky bunky. Zvyšnú matricu potom mohli transplantovať do tela pacienta bez rizika odmietnutia. Organizmus pacienta ju prijal a osídlil vlastnými bunkami.

Pokusy na zvieratách a na štyridsiatich pacientoch v Brazílii ukázali sľubné výsledky, uviedla Inghamová. Ale testovanie všetkých druhov darcovských tkanív potrvá podľa nej ešte tridsať až päťdesiat rokov. Na regeneratívnych terapiách, ktoré by človeku umožnili prežiť druhú polovicu života rovnako aktívne ako tú prvú, sa podľa BBC News pracuje aj inde vo svete.

debata chyba