Vedci našli šiestu základnú chuť

Vedcom sa podarilo objaviť šiestu základnú chuť, ktorú dokáže ľudský jazyk rozlíšiť. Je ňou mastnota. Mnoho rokov sa predpokladalo, že ľudský jazyk dokáže rozlíšiť len štyri základné chute - sladkú, slanú, kyslú a horkú.

17.01.2012 14:41
jazyk - pery - ústa - zápach - problém Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Potom sa podarilo objaviť piatu chuť umami. Teraz do klubu základných chutí pribudla mastnota a podľa odborníkov by citlivosť alebo necitlivosť na túto chuť mohla pomôcť vysvetliť, prečo majú niektorí ľudia väčší nábeh na nadváhu alebo obezitu.

Chuť umami (z japonského slova pochúťka) identifikoval ešte v roku 1908 Ikeda Kikunae pri výskume príčin silnej chuti vývaru z morských rias (kombu daši). Z vývaru izoloval glutaman sodný, ktorý túto chuť spôsobuje. Glutamany sú zodpovedné za intenzívnu umami chuť mnohých potravín bohatých na proteíny, napríklad mäso, syry, ale aj mlieko, morské riasy, alebo za chuť potravinárskych výrobkov ako sójová omáčka.

Citlivosť receptorov na jazyku na šiestu základnú chuť odhalili americkí vedci z Washingtonovej univerzity v St. Louis a informovali o nej v odbornom magazíne Journal of Lipid Research. Tento objav má pomôcť vysvetliť, prečo niektorí ľudia jedia viac tučných jedál, pričom si menej uvedomujú ich mastnú chuť. Podľa výskumníkov by sa zvýšením citlivosti na mastnú chuť mohlo bojovať proti obezite. Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že ľudia, ktorí mali viac receptorov s označením CD36, boli citlivejší na prítomnosť mastnoty, resp. tukov v jedlách.

„Ultimátnym cieľom je zistiť, ako vnímanie prítomnosti tukov v pokrmoch ovplyvňuje náš výber jedál a kvalitu tukov, ktoré konzumujeme,“ uviedol profesor Nada Abumrad, ktorý výskum viedol.

„Našli sme jeden potenciálny dôvod pre variabilitu citlivosti na tuky. Čo budeme musieť ešte v budúcnosti objasniť, je, či naša schopnosť zistiť mastnotu v jedlách ovplyvňuje príjem tukov v strave. Samozrejme, malo by to vplyv na obezitu,“ dodal Abumrad.

Podľa zistení výskumného tímu ľudia len s polovicou receptorov CD36 sú osemnásobne menej citliví na prítomnosť tukov. Vďaka tomu sú viac v ohrození trpieť nadváhou alebo obezitou.

Yanina Pepinová, ktorá sa tiež zúčastnila na výskume, k tomu dodala: „Strava bohatá na tuky vedie k poklesu produkcie receptorov CD36 a to zase robí ľudí menej citlivými na tuky a to zase môže viesť k obezite. Z výsledkov nášho výskumu vyplýva, že obézni ľudia produkujú menej proteínov CD36.“

2 debata chyba