Ötzi trpel alergiou na mlieko a mal problémy s krvným obehom

Praveký muž Ötzi, ktorého mimoriadne dobre zachované telo našli pred 20 rokmi v alpskom ľadovci na pomedzí Rakúska a Talianska, trpel neznášanlivosťou mliečneho cukru, laktózy, a mal problémy s krvným obehom.

29.02.2012 11:14
praveký muž, Ötzi Foto:
Replika oblečenia ľadového muža Ötziho.
debata (1)

Ďalšie z radu záverov podrobného skúmania Ötziho organizmu vedci zverejnili po tom, čo prvýkrát kompletne prečítali a čiastočne aj rozlúštili genetickú výbavu múmie z ľadovej doby. Okrem iného tiež zistili, že ľadovcový muž mal ,,príbuzných" na Korzike a Sardínii.

Vedci v Ötziho DNA narazili na dôkazy chorôb, ktoré by sme dnes zaradili medzi civilizačné, či už sa to týka alergie na mliečny cukor, alebo problémov s krvným obehom.

„Pri snahe usadiť sa, obrábať pôdu a chovať dobytok pre neho asi muselo byť ťažké, že nezniesol mlieko,“ poľutoval muža žijúceho pred 5¤300 rokmi Carsten Pusch, ktorého tím robil vlastnú genetickú analýzu na univerzite v nemeckom Tübingene.

Zatiaľ by bolo predčasné robiť všeobecné závery o genetickej podmienenosti týchto chorôb, zdôraznil vedecký tím na čele s Albertom Zinkom zo severotalianskeho Bolzana. Výsledky výskumu boli zverejnené v časopise Nature Communications. Prvé výsledky analýzy DNA Ötziho vedci zverejnili už vlani na jeseň. Vtedy zistili, že Ötzi mal hnedé oči aj vlasy. Ďalšie analýzy u neho odhalili celý rad chorôb.

Okrem iného sa teraz vedcom podarilo určiť príčinu Ötziho kôrnatenia tepien, o ktorom vedeli už skôr. Dnes túto chorobu spôsobuje predovšetkým tučná strava, fajčenie a nedostatok pohybu. Nič z toho v mladšej kamennej dobe neprichádzalo do úvahy. Ötzi vykazuje genetické predispozície ku kôrnateniu. „Ukazuje to, že ochorenia kardiovaskulárneho systému rozhodne nie sú civilizačnou (ale genetickou – pozn. red.) chorobou,“ konštatoval teraz Zink.

Rovnako pri hľadaní Ötziho príbuzných bol štyridsaťčlenný vedecký tím úspešný. Našiel ich až na talianskej Sardínii a francúzskej Korzike, hoci samotný Ötzi podľa skorších skúmaní nikdy neopustil alpský región. ,,Pravdepodobne majú obyvatelia týchto ostrovov a Ötzi spoločných predkov," konštatoval Pusch.

1 debata chyba