Génová terapia pomohla zbaviť sa leukémie

Americkí výskumníci objavili nové dôkazy, podľa ktorých môže šance na vyliečenie rakoviny zvyšovať génová terapia, vďaka ktorej je možné manipulovať s imunitným systémom.

02.04.2013 11:00
leukemia, krv, branie krvy, odber, iniekcia Foto:
Vedcom sa podarilo vyliečiť akútnu leukémiu genetickou úpravou buniek z imunitného systému pacienta tak, aby napadli chorobu.
debata

Podľa denníka The Wall Street Journal sa podarilo päť pacientov trpiacich akútnou leukémiou kompletne a rýchlo vyliečiť genetickou úpravou buniek z ich imunitného systému tak, aby napadli chorobu. Metódu podľa zistení ČTK skúmajú aj českí vedci.

Denník uviedol, že vzhľadom na malú vzorku osôb nemožno zatiaľ liečbu označiť za jednoznačne úspešnú. Na vedcov však urobilo dojem, že sa chorobu podarilo odstrániť u všetkých piatich pacientov. U jedného zmizla rakovina len za osem dní liečby.

„Výsledky sú výborné,“ povedal hlavný autor štúdie, onkológ Renier Brentjens z newyorského ústavu pre liečbu rakovinu. „Je to veľmi sľubný krok vpred,“ dodal. „Celkom iste ide o pozoruhodný výsledok a je možné, že by to mohlo v budúcnosti aj nahradiť transplantácie. To však zatiaľ nikto povedať nemôže,“ povedal prednosta pražského Ústavu hematológie a krvnej transfúzie (ÚHKT) profesor Marek Trněný.

Aj jeho predchodca na poste prednostu, popredný český hematoonkológ profesor Pavel Klener usudzuje, že ide o jednu z ciest, ako prispieť k účinnej liečbe leukémie. Kým sa však účinnosť potvrdí a kým sa metóda dostane do bežnej praxe, môže ešte veľmi dlho trvať, povedal Klener. Pacientom vo veku od 23 do 66 rokov bola zistená akútna lymfoblastová leukémia. Všetci prešli predtým chemoterapiou, po ktorej sa choroba vrátila. U týchto pacientov doteraz platila ako posledná nádej transplantácia kostnej drene, pri ktorej sa však dlho čaká na darcu, takže mnohí skôr zomrú.

Pri leukémii sa imunitný systém stáva k leukemickým bunkám ľahostajný a nelikviduje ich. Vedci preto izolovali T-lymfocyty z tela chorého, vstrekli do nich geneticky upravený faktor, takže sú schopné rozoznať bunky leukemické a napadnúť ich, opísal postup Trněný. Pripomenul, že táto terapia bola úspešne použitá už v roku 2011 u niekoľkých chorých s chronickou lymfatickou leukémiou.

„V štúdii, ktorá bola publikovaná teraz, ide o chorých s veľmi agresívnou akútnou lymfoblastovou leukémiou, pri ktorých tak bolo možné dosiahnuť odpovede a umožniť im dočkať sa alogénnej transplantácie krvotvorných buniek,“ uviedol profesor. Podľa očakávania vedcov by pri plnej účinnosti génovej terapie v budúcnosti už transplantácia nemusela nasledovať. ÚHKT, ktorý má prestížnu americkú akreditáciu kvality JCI, spolupracuje na klinickej štúdii s prvou internej klinikou Všeobecnej fakultnej nemocnice a Akadémiou vied ČR. Inštitúcie na to získali grant.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba