Japonskí vedci sa učia čítať ľudské sny

Japonskí vedci oznámili, že našli spôsob, ako čítať ľudské sny. Na rozlúštenie ich tajomstva použili metódu magnetickej rezonancie.

11.04.2013 14:00
debata

Úspešní boli pritom v 60 percentách prípadov. Experti z laboratória počítačovej neurovedy v západojaponskom Kjóte uviedli, že sa im „prvýkrát v histórii podarilo dekódovať“ nočné vízie človeka. Svoje poznatky zverejnili v časopise Science.

Tím pri výskume sledoval trojicu dobrovoľníkov. Pomocou metódy magnetickej rezonancie (MRI) vedci u dobrovoľníka určili, ktorá časť mozgu bola aktívna v prvých okamihoch jeho spánku. Potom príslušného spiaceho človeka zobudili a spýtali sa ho, aké obrazy vo svojom sne videl. Tento proces sa opakoval u každého z pozorovaných dvestokrát. Odpovede potom vedci porovnali s mapami mozgu vytvorenými magnetickou rezonanciou.

Z výsledkov odborníci zostavili tabuľku mozgových aktivít a zodpovedajúcich objektov rôznych kategórií (knihy, osoby, potrava, nábytok, vozidlá) videných v snoch. Experti uviedli, že sa im následne podarilo uhádnuť sny vybraných dobrovoľníkov so šesťdesiatper­centnou presnosťou. „Už dlho sa ľudstvo zaujíma o sny, ale doteraz poznal ich obsah len ten, komu sa zdali,“ povedal vedúci výskumného tímu Jukijasu Kamitani. „Nám sa teraz podarilo odvodiť obsah snov z mozgovej aktivity v spánku tak, že sa tieto výsledky zhodovali s výpoveďou sledovaných osôb,“ dodal.

Mark Stokes, ktorý sa zaoberá kognitívnymi neurovedami na Oxfordskej univerzite, označil japonský výskum za „vzrušujúci“ projekt, ktorý ľudstvo približuje k zostaveniu strojov na čítanie snov. „Takýto vynález je ešte veľmi vzdialený, ale v podstate nie je dôvod, prečo by nemohol fungovať. Problémom je, ako vytvoriť systematické mapovanie činnosti mozgu a snov. Aj keby sa to však podarilo, nefungoval by ten systém pre každého jedinca,“ citoval Stokesa spravodajský server BBC News.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba