Alergia na jedlo u detí súvisí s ekzémom

Praskanie pokožky a kožné zápaly vyvolané ekzémom hrajú kľúčovú úlohu pri spúšťaní alergií na potraviny u malých detí.

19.07.2013 14:00
debata (5)

Toto zistenie podľa vedcov naznačuje, že potravinové alergie vznikajú skôr cez imunitné bunky na koži ako v tráviacej sústave. O možnej spojitosti medzi ekzémom a alergiami sa už istý čas vie a nový výskum z King's College v Londýne k tomu dodal nové dôkazy.

Alergiou na potraviny trpí približne každé dvanáste dieťa a ekzém má dokonca až každé piate, uvádzajú vedci v časopise Journal of Investigative Dermatology. Predchádzajúce štúdie ukázali, že ekzémové ochorenia oslabujú obranyschopnosť organizmu proti alergénom z okolitého prostredia. V novej štúdii sa vedci zamerali na dojčatá a zistili, že tie, čo majú ekzém, sú až šesťnásobne náchylnejšie na precitlivenosť na rôzne potraviny. Najčastejšie sú to vajcia, kravské mlieko a arašidy.

Na výskume sa zúčastnilo 600 trojmesačných detí, ktoré všetky boli dojčené výlučne materským mliekom. Žiadnu inú potravu neprijímali. Z nich sledovali najmä tie, ktoré mali ekzém. Po čase zistili, že čím mali vážnejšie ekzémové ochorenie, tým vyššia bola pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie precitlivenosť na niektoré potraviny. Precitlivenosť ešte neznamená, že dieťa bude trpieť alergiou napríklad na vajcia, a preto vedci budú deti sledovať aj počas najbližších rokov.

Zásadný je však fakt, že deti boli dojčené len materským mliekom, a tak je pravdepodobné, že alergia na potraviny u malých detí nevzniká v tráviacom trakte, ale sa do tela dostáva z okolitého prostredia cez pokožku poškodenú ekzémom. „Otvára sa tým možnosť, že keby sme dokázali opraviť poškodenú pokožku a liečiť ekzémy, tak by sme tým zároveň dokázali znížiť riziko vzniku potravinových alergií,“ povedal Carsten Flohr, ktorý výskum viedol.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba