Krvný test na alzheimera je o niečo bližšie

Na zatiaľ neliečiteľnú Alzheimerovu chorobu zatiaľ neexistuje jednoznačný test. Lekári sa spoliehajú na snímanie mozgu a rozpoznávacie testy.

30.07.2013 10:28
shutterstock 73445704 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Situáciu by však mohol uľahčiť krvný test, ktorý pri pokusnom testovaní na 202 ľuďoch dosiahol presnosť 93 percent, uviedli vedci zo Saarlandskej univerzity v Nemecku v žurnále Genome Biology. Ich krvný test je postavený na detekovaní drobných fragmentov genetického materiálu v krvi.

Jedným z hlavných cieľov výskumu alzheimera je vyvinúť testy, ktoré by dokázali včasne diagnostikovať ochorenie. Ideálne by bolo, keby bolo možné ochorenie odhaliť ešte predtým, ako sa prejavia prvé symptómy, ktoré signalizujú poškodenie častí mozgu.

Alzheimerova choroba je neurodegeneratívna porucha mozgu, pri ktorej dochádza k postupnej demencii. Postihuje najmä starších ľudí, no ako populácia vo vyspelých krajinách starne, stáva sa toto ochorenie veľkým problémom. V súčasnosti na demencie trpí asi štvrtina ľudí starších ako 85 rokov.

Nemeckí vedci sa pri svojom bádaní sústredili na analýzu 140 fragmentov mikro RNA, teda kúskov genetického kódu. Porovnávali ich prítomnosť v krvi u zdravých ľudí a u ľudí s Alzheimerovou chorobou. Takto našli 12 fragmentov mikro RNA, ktoré sa stali základom na vyvinutie krvných testov. Prvé klinické testy ukázali, že je to schodná cesta a krvné testy už na prvý raz ukázali relatívne vysokú presnosť.

Predtým, ako budú môcť tieto testy použiť lekári v ambulanciách, však treba presnosť dotiahnuť čo najbližšie k hranici 100 percent. „Krvný test na Alzheimerovu chorobu by bol vítaným prírastkom k diagnostickým nástrojom pre lekárov. Predtým však musí byť presnosť testov dokázaná na oveľa väčšej vzorke ľudí. Dôležité je, aby tieto testy boli schopné presne odlíšiť Alzheimerovu chorobu od iných neurologických ochorení,“ povedal pre BBC News Eric Karran z nadácie Alzheimer's Re­search UK.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #test #Alzheimer #krv