Nové antibiotiká by mohli pochádzať z morského bahna

Sedimenty na morskom dne by mohli byť zdrojom nových účinných antibiotík. Žijú v nich totiž mikroorganizmy obsahujúce látku anthracimycín, ktorá je schopná zabíjať nebezpečné baktérie vrátane antraxu a multirezistentných zlatých stafylokokov (MRSA).

02.08.2013 09:00
debata (1)

Tie sú zodpovedné za celú škálu infekčných ochorení. V lepšom prípade sa môžu prejaviť zápalom kože, v horšom prípade sa skončia celkovým zlyhaním organizmu.

Objavenie nového zdroja antibiotík je veľmi vítanou správou, pretože mnohé súčasné antibiotiká strácajú účinnosť. Jedným z dôvodov je nadmerné a mnohokrát zbytočné užívanie antibiotík. Viacero vedcov v nedávnej dobe varovalo, že baktérie si môžu vytvoriť takú odolnosť, že proti nim nebude účinné žiadne antibiotikum. To by vlastne znamenalo návrat do dôb pred objavom penicilínu, keď boli úmrtia na infekčné ochorenia úplne bežné.

Vedci zo Scrippsovho oceánografického inštitútu v Kalifornii však tvrdia, že novoobjavená látka z mikroorganizmov z morského bahna by mohla viesť k vytvoreniu úplne novej triedy účinných antibiotík. Informovali o tom v medzinárodnom vydaní nemeckého žurnálu Angewandte Chemie.

Štruktúra anthracimycínu nie je podobná žiadnemu inému prírodnému antibiotiku. To je zároveň najväčšou výhodou tejto látky, lebo baktérie si na ňu dosiaľ nemohli vytvoriť rezistenciu. „Najväčším prínosom tejto práce je to, že anthracimycín má unikátnu chemickú štruktúru. Objav skutočne nových chemických zlúčenín je pritom relatívne vzácny. Náš objav prispel k viacerým predchádzajúcim objavom, ktoré ukazujú, že morské baktérie sú geneticky a chemicky výnimočné,“ uviedol hlavný autor štúdie William Fenical. Poukázal pritom, že moria a oceány môžu ukrývať mnoho užitočných látok a zlúčenín, no stále ostávajú z veľkej časti nepreskúmané.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba