Potvrdili prenos vírusu H7N9 medzi ľuďmi

Prvý potvrdený prípad prenosu nového vírusu vtáčej chrípky H7N9 z človeka na človeka zaznamenali v Číne.

08.08.2013 13:00
h7n9, vtáčia chrípka, vírus Foto:
Digitálna ilustrácia vírusu vtáčej chrípky.
debata (1)

Tridsaťdvaročná žena sa infikovala, keď sa starala o svojho chorého otca. Obaja zomreli. Žiadny dôkaz o šírení vírusu H7N9 medzi ľuďmi doteraz neexistoval. Väčšina pacientov bola v kontakte s nakazenou hydinou.

Experti však zdôrazňujú, že prvý registrovaný prenos spomínaného vírusu z človeka na človeka neznamená, že by tento vírus získal schopnosť jednoduchého šírenia medzi populáciou. Do 30. júna tohto roku sa vo východnej Číne vyskytlo 133 prípadov nákazy vírusom H7N9, pričom 43 ľudí chorobe podľahlo. Medzi nimi bola aj 32-ročná žena, ktorá sa infikovali v marci, keď sa starala v nemocnici o svojho 60-ročného nakazeného otca.

Na rozdiel od otca, ktorý týždeň predtým, ako ochorel, navštívil trh s hydinou, žena v kontakte s vtákmi nebola. Šesť dní po poslednej návšteve u otca však ochorela. Obaja zomreli na jednotke intenzívnej starostlivosti na mnohopočetné zlyhanie orgánov. Testy ukázali, že kmeň vírusu v tele oboch pacientov bol z genetického hľadiska takmer identický. To podľa odborníkov podporuje teóriu, že dcéra sa nakazila priamo od otca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vírus #h7n9 #ľudia