Nástroje neandertálcov sa používajú aj dnes

Najkvalitnejšia koža na výrobu luxusných odevov sa aj v súčasnosti spracúva ručne. Garbiari pritom používajú veľmi podobné nástroje, aké poznali už neandertálci.

15.08.2013 11:00
neandertálci, garbiari, nástroje, pravek, Foto:
Nástroje z rebier jeleňov, ktoré neandertálci používali na spracovanie a hladenie kože.
debata

Dokazuje to nález rebrových kostí objavených v jaskyni vo Francúzsku. Tento objav by mohol znamenať, že neandertálci používali dokonca vyspelejšie nástroje ako predkovia moderného človeka.

Štyri fragmenty kostených nástrojov na vyhladzovanie kože našli vedci vo dvoch susedných náleziskách v juhozápadnom Francúzsku. Datovania rádiouhlíkovou metódou určili, že nástroje objavené v Pech-de-l'Azé a Abri Peyrony sú staré zhruba 50-tisíc rokov, uviedli vedci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Proceedings americkej Národnej akadémie vied. To z nich robí najstaršie známe kostené nástroje v Európe, ktoré boli vyrobené a používané omnoho skôr, než pred zhruba 40-tisíc rokmi neandertálcov nahradili predkovia dnešného človeka.

Neandertálci sú známejší používaním kamenných nástrojov a mnohí archeológovia verili, že s kostenými nástrojmi ich zoznámil až Homo sapiens. A akokoľvek najnovšie nálezy zatiaľ nie sú úplne preukázané, môžu viesť k inému spôsobu uvažovania o tom, ktorá skupina používala kostené nástroje na spracovávanie kože a kedy. Tieto nástroje boli vyrobené z rebier jeleňov a ich pružnosť týmto pravekým spracovateľom kože umožnila materiál vyhladiť bez toho, aby došlo k jeho roztrhnutiu alebo inému poškodeniu. Takto opracovaná koža získala nové kvality. Bola mäkšia, ľahšie sa z nej vyrábali odevy a zároveň lepšie chránila pred dažďom.

Možno neandertálci sami prišli s týmto nápadom, uviedol vedúci štúdie Shannon McPherron z Ústavu evolučnej antropológie Maxa Plancka v nemeckom Lipsku. „Zatiaľ tieto kostené nástroje z týchto dvoch nálezísk sú najlepšími kúskami dôkazov, aké máme, že si neandertálci vyvíjali vlastnú technológiu, ktorá bola predtým spájaná len s moderným človekom,“ dodal.

Vedci však nemôžu vylúčiť ani možnosť, že Homo sapiens vstúpil do Európy skôr, než sa doteraz myslelo, a odovzdal túto technológiu neandertálcom. Nájdené artefakty sa však našli na miestach, kde sa zatiaľ dôkazy iných kultúr objaviť nepodarilo. Viac svetla do problému, kto sa učil od koho, by vniesol objav náleziska s podobne zachovanými kostenými pozostatkami v iných lokalitách. „Toto by však mohol byť prvý dôkaz, že neandertálci odovzdávali technológie predchodcom moderného človeka,“ uviedol McPherron.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #neandertálci #garbiari #nástroje #pravek