Slovenskí vedci skúmajú vznik a liečbu Alzheimera a demencie

Tím Slovenskej technickej univerzity skúma príčiny vzniku a možnú liečbu ochorení, akými sú napríklad Alzheimerova choroba, vaskulárna demencia a ďalšie.

16.08.2013 11:39
shutterstock 73445704 Foto:
Ilustračné foto
debata

Tím vedcov choroby skúma pomocou nukleárnej magnetickej rezonancie. Na konte majú univerzitní výskumníci už objav jedného z možných biomarkerov, ktorý môže naznačiť skoré štádium ochorenia.

„Pri Alzheimerovej chorobe dochádza v mozgu k odumieraniu neurónov. Mozog atrofuje, zmenšuje sa. V súčasnosti pacienti prichádzajú k lekárom v pokročilom štádiu ochorenia, keď už majú problém s bežnými činnosťami – nevedia priradiť správne slovo k predmetu, ktorý vidia, nevedia, prečo je ráno a čo treba ráno urobiť. Cieľom vedcov je odhaliť počiatočné štádiá ochorenia a určiť, čo sledovať pri preventívnych vyšetreniach, aby sme zabránili rozvinutiu ochorenia,“ hovorí vedecká pracovníčka Oddelenia nukleárnej magnetickej rezonancie a hmotnostnej spektroskopie Svatava Kašparová. Na oddelení sledujú predovšetkým nástup a rozvoj demencie, ktorú modelujú na experimentálnych zvieratách.

Prístrojové vybavenie oddelenia je na Slovensku jedinečné. Výhodou techniky magnetickej rezonancie a spektroskopie je neinvazívnosť a široké spektrum získaných dát. Umožňuje spracúvať najrôznejšie obrazy s vysokým rozlíšením od anatómie cez morfológiu tkanív, funkčnosť orgánov, sledovanie cesty kmeňových buniek alebo liečiv do patologického miesta, teda priamo do nádoru, nekrózy či ischemického poškodenia. A to všetko šetrne, „in vivo“ metódou.

Výskum v oblasti diagnostiky a liečby Alzheimerovej choroby i iných civilizačných ochorení sa v súčasnosti uskutočňuje na celom svete. V USA aktuálne testujú liek, ktorý rozpúšťa plaky – amioidy v mozgu. Práve vznik amioidných plakov a neurofibrilárnych klbiek v mozgu spôsobuje odumieranie nervových buniek neurónov a ich spojov v mozgu a je zodpovedný za rozvoj demencie Alzheimerovho typu. Pracovisko STU veľmi úzko spolupracuje so zahraničnými inštitúciami, najmä prostredníctvom doktorandov, ktorí tu pôsobili či pôsobia. Tí dnes pracujú napríklad na Viedenskej univerzite alebo práve v USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimer #demencia #STU