Richard III. mal v črevách červovité parazity

V historickej dráme Williama Shakespeara preklína Richarda III. kráľovná Markéta slovami: "Nech červ svedomia ti stále hlodá v duši!" Ako teraz zistili vedci, Shakespeare sa tu dostal k realite bližšie, než sám tušil. Z kostrových pozostatkov Richarda III. je zrejmé, že anglický kráľ mal v črevách červovité parazity.

05.09.2013 10:00
richard III, panovník, anglicko, shakespeare Foto:
Richard III.
debata (1)

Ostatky Richarda III., ktorý vládol Anglicku v rokoch 1483 až 1485, sa v minulom roku podarilo nájsť pod parkoviskom v meste Leicester. Odvtedy odborníci tento mimoriadny nález skúmajú a dopĺňajú ďalšie podrobnosti o živote a dobe stredovekého panovníka.

Pri preberaní usadenín našli vedci Cambridgeskej univerzity „veľa“ mikroskopických vajíčok parazita v dolnej oblasti torza, kde mal monarcha počas života vnútornosti. „Tento nález ukazuje, že Richard mal v črevách hlísty,“ napísali vedci v časopise The Lancet . „Hlísty sa šíria pri kontaminácii jedla fekáliami zo špinavých rúk alebo pri použití fekálií ako hnojiva,“ dodali.

Hlísta detská (Ascaris lumbricoides) je zvlášť nepríjemný parazit, ktorý je aj v súčasnosti bežný v častiach Afriky a Latinskej Ameriky. Do tela sa dostáva prehltnutím vajíčok, ktoré opúšťajú telo nakazeného človeka stolicou. Vajíčka sa dostanú tráviacim traktom až do čreva, kde sa z nich vyliahnu larvy. Tie prelezú črevnou stenou, dostanú sa do krvného obehu a krv ich zanesie až do pľúcnych ciev. Z nich prelezú stenou pľúcnych ciev do pľúc, kde začnú dráždiť nakazeného ku kašľu. Človek ich vykašle do dutiny ústnej a zvyčajne prehltne. Larvy sa tak dostanú späť do tráviaceho traktu a do čreva, kde dospievajú. Dorásť môžu až na 35 centimetrov. V čreve nakladú vajíčka odchádzajúce so stolicou a kruh možnej nákazy ďalšieho človeka sa uzatvára. Dospelá samička dokáže vyprodukovať až 200-tisíc vajíčok denne.

Anglicko 15. storočia sužovala celá škála črevných parazitov. Patrili medzi ne bičíkovec tenkohlavý (Trichuris trichiura), motolica pečeňová (Fasciola hepatica), pásomnica dlhá (Taenia saginata) a pásomnica dlhočlenitá (Taenia solium), ktoré sa šírili prostredníctvom surového alebo nedostatočne tepelne upraveného nakazeného mäsa . Z nich však vedci v Richardovom hrobe nenašli nič.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #richard III #panovník #shakespeare