Prestížnu Laskerovu cenu dostali Gatesovci

Vedci, ktorí sa zaoberali komunikáciou mozgových buniek, rovnako ako priekopníci implantátu pre nepočujúcich a filantropi Bill a Melinda Gatesovci získali Laskerovu cenu.

11.09.2013 13:00
Lasker Awards Foto: ,
Bill Gates s manželkou pri návšteve poľnej nemocnice v indickom meste Patná.
debata

Oznámila to nadácia, ktorá udeľuje toto najprestížnejšie americké ocenenie za medicínu.

Zakladateľ softvérovej spoločnosti Microsoft Bill Gates a jeho žena Melinda dostali cenu v kategórii verejné služby za to, že „historickým spôsobom zmenili pohľad na najnaliehavejšie lekárske problémy a za zlepšenie života miliónov najzraniteľnejších ľudí vo svete“.

Manželia Gatesovci darovali svojej dobročinnej nadácii vyše 26 miliárd dolárov, pripomenula Laskerova nadácia. Gatesovci podporili medzinárodné úsilie, ktoré pomohlo očkovať stámilióny detí. Teraz sa zameriavajú na boj s obrnou, na podporu poľnohospodárstva a na informovanie o plánovanom rodičovstve.

Cenu za klinický lekársky výskum dostane bývalý profesor univerzity v Melbourne Graeme Clark, Ingeborg Hochmairová zo spoločnosti MED – EL v Innsbrucku v Rakúsku a Blake Wilson z americkej Duke University za vývoj takzvaného kochleárneho implantátu, ktorý stimuluje sluchové nervy elektrickými signálmi.

Teraz ho vo svete používa okolo 320-tisíc nepočujúcich, pripomenula Laskerova nadácia. Podľa nej Hochmairová a Clark pracovali nezávisle od seba a čelili skepse mnohých vedcov, ktorí tvrdili, že elektrická stimulácia nemôže poskytnúť zmysluplné zvukové vnemy. Implantáty v USA schválili v roku 1985. Wilson neskôr navrhol spôsob, ako môžu implantáty sprostredková­vať reč.

O cenu v kategórii základný lekársky výskum sa podelia Richard Scheller zo spoločnosti Genentech a Thomas Sudhof zo Stanfordovej univerzity. Nezávisle od seba objavili podrobnosti spôsobu komunikácie medzi mozgovými bunkami – neurónmi.

Cenu udeľuje od roku 1942 nadácia Alberta a Mary Laskerovcov. Celkom 83 jej laureátov dostalo aj Nobelovu cenu. V každej kategórii ocenení dostanú aj odmenu 250-tisíc dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #vedec #mozgové bunky #Laskerova cena