Google bude bojovať proti starnutiu a hľadať liek na dlhovekosť

Rakovina nemá výrazný vplyv na priemernú dĺžku života. Google bude hľadať odpoveď na otázku dlhovekosti v novozaloženej firme Calico. Výskum, ktorý podporí aj Apple má pomôcť oddialiť starnutie a s ním spojené choroby.

21.09.2013 13:10
DNA, genóm Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Google sa na verejnosti preslávil svojimi tvrdohlavými ambíciami naštartovať projekty, ktorým v krátkodobom horizonte nikto neverí. Či už ide o autá bez vodičov, okuliare Glass alebo iné futuristické projekty, ktoré majú ľuďom skvalitniť život, firma má stále chuť meniť svet. Prekvapiť vie preto už len sporadicky, no o to zásadnejšie.

Google s Applom budú spoločne hľadať elixír života
Google koncom týždňa na svojom blogu uviedol, že zakladá spoločnosť Calico, ktorá sa zamerá na zdravie a skvalitnenie života ľudí. Skúmať bude aj možnosti, ako život u ľudí predĺžiť a ako oddialiť starnutie a s ním spojené choroby. „Choroby a starnutie sa týka nás všetkých. V dlhšom horizonte a s vysokými ambíciami veríme, že dokážeme zlepšiť životy miliónov ľudí,“ myslí si jeden z dvojice zakladateľov Googlu, Larry Page. Do kresla riaditeľa novovzniknutej firmy povolal Arthura D. Levinsona, ktorý stojí na čele predstavenstva biotechnologickej spoločnosti Genentech vyvíjajúcej farmaceutické produkty a je takisto členom predstavenstva Applu. Apple bude ďalšou z firiem, ktoré do projektu zainvestujú.

Zatiaľ nie sú známe podrobnosti, ako bude výskum dlhovekosti prebiehať a aké sú jeho oporné body. Podľa viacerých analytikov firma využije svoje rozsiahle databázy, ktoré jej pomôžu nájsť odpovede na mnohé otázky. „Nespornou výhodou, na ktorej môže Google stavať, je jeho porozumenie potrebám užívateľov a ich bežných aktivít, ktoré má spoločnosť dobre zmapované,“ myslí si analytik Joe Dignan zo spoločnosti Ovum.

Rakovina nemá výrazný vplyv na priemernú dĺžku života
Larry Page v rozhovore pre magazín Time uviedol, že prípadné vynájdenie lieku na rakovinu by predĺžilo priemerný vek u ľudí len o tri roky. „Všetci sme sa stretli s rôznymi tragickými úmrtiami spôsobenými rakovinou, no vo výsledku zásadne neovplyvňuje dĺžku života, tak ako sa mnohí mylne domnievajú,“ tvrdí Page. Podľa neho je okrem vynájdenia elixíru mladosti potrebné zamerať sa aj na skvalitnenie života ľudí, ktoré tiež má priamy vplyv na jeho dĺžku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #EMC #Larry Page #Calico #biotechnológia