Plešatí majú nádej, vedci naklonovali vlasovú bunku

Americkí vedci tvrdia, že našli riešenie na odstránenie plešatosti. Podľa televíznej stanice CBS vyvinuli metódu, ktorá prvýkrát umožní, aby ľuďom rástli nové vlasy.

22.10.2013 16:22
plešina, plešatý, vlasy, hlava Foto:
Ilustračné foto
debata

Pomôcť by to mohlo plešatým mužom, ale aj ženám, obetiam popálenia a ďalším ľuďom so stratou vlasov, ktorým nemožno pomôcť tradičnými metódami. Klinické testy objavu sa môžu podľa vedcov začať už v blízkom čase.

Vedci novým spôsobom naklonovali bunky ľudského chĺpku, z ktorých vytvorili špecifické transplantáty. Tie zaviedli do chrbta myši, kde po zhruba šiestich týždňoch vznikli nové vlasové pozdrá, z ktorých podľa testov DNA vyrástli ľudské vlasy pôvodného darcu. Zostáva už len premiestniť vlasy aj s puzdrami do kože na temene hlavy.

Nová metóda môže úplne zmeniť liečbu vypadávania vlasov. "Súčasné liečenie straty vlasov sa zameriava na spomalenie straty vlasových puzdier či podporu rastu existujúcich vlasov. Nevytvára však nové vlasové puzdrá. Tie nevytvára ani konvenčná vlasová transplantácia, " povedala Angela Christianová z lekárskeho strediska Columbijskej univerzity.

Denník The New York Times uviedol, že vedúca výskumu Christianová sa o túto metódu začala zaujímať v 90. rokoch, keď bojovala so stratou svojich vlastných vlasov. Odvtedy postupne spolupracovala s mnohými vedcami v Spojených štátoch s cieľom identifikovať gény spojené s vypadávaním ľudských vlasov .

K plnému pochopeniu, ako nová metóda funguje, je však podľa jej autorov nevyhnutný ešte ďalší výskum.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #plešatosť #klonovanie