Firma z USA možno vyrobí deti na mieru

Želám si chlapčeka s modrými očami, blondína. A aby nemal dedičné choroby, aby bol inteligentný a tiež trochu atlét. Americká spoločnosť 23andMe získala v Spojených štátoch patent, ktorý otvára cestu k výberu "detí na mieru".

24.10.2013 10:08
DNA Foto:
DNA.
debata (6)

Zákazníci, teda budúci rodičia, si budú môcť vybrať spermie darcu tak, aby predurčovali, ktoré vlastnosti u dieťaťa vyniknú. Spoločnosť sa vyjadrila, že zatiaľ nechce svoj ​​objav používať.

Pre zákazníkov spoločnosti 23andMe, lídra v oblasti genetiky, to je ako hra: podľa určitej kalkulačky môžu zistiť, aká je pravdepodobnosť, že ich dieťa by malo modré, hnedé alebo zelené oči. Názov spoločnosti 23andMe naznačuje, že každý rodič odovzdáva svojmu dieťaťu 23 chromozómov. Podnik má podľa denníka Corriere della Sera 400 000 genómov, teda všetky genetické informácie, uložené v DNA.

Firmu v roku 2006 založila Anne Wojcicková v kalifornskom Palo Alto, ktorá je manželkou spoluzakladateľa Googlu Sergeyho Brina. Podnik ponúka osobné genetické testy, ktoré sa dajú objednať cez internet za 99 dolárov. Ak klienti súhlasia so zverejnením svojho testu DNA, môžu využiť kalkulátor dedičnosti rodinných rysov (Family Traits Inheritance Calculator).

Patent, podaný v USA už v roku 2008, udelili až tento rok 24. septembra. Dlho zostal bez povšimnutia, ale dnes sa okolo neho rozpútala búrlivá diskusia. V skutočnosti to nie je nič iné, než ďalší krok dopredu na ceste k vytvoreniu dieťaťa na mieru. V podstate stačí vybrať zárodočné bunky darcu (spermie), ktoré v spojení so zárodočnými bunkami príjemkyne (vajíčko) poskytnú na podklade štatistického výpočtu najvyššiu pravdepodobnosť na získanie požadovaného dieťaťa: či už z biologického, estetického hľadiska alebo správania sa. Patent neplatí v Európe.

Netreba sa znepokojovať, uvádza spoločnosť na svojom blogu. „Keď sa podáva žiadosť o vydanie patentu, nie je celkom jasné, k čomu môže technológia slúžiť. Vtedy sme pomýšľali na využitie kalkulátora na klinikách liečiacich neplodnosť, zatiaľ čo dnes ho naši klienti využívajú pre to, aby sa dozvedeli, aká bude najpravdepodob­nejšia farba vlasov ich vlastného dieťaťa, alebo či môže byť neznášanlivé na laktózu,“ zdôraznila spoločnosť.

Podozrievavosť však rastie: spoločnosť si dala patentovať metódu, ktorá budúcim rodičom ponúka možnosť zvoliť si somatické črty, ako je výška alebo farba očí, ale aj zdravotné charakteristiky, ako je nízka pravdepodobnosť náchylnosti k nádorom. Táto technika by takisto otvorila hranice veľmi kontroverznému „estetickému plánovaniu“. Žiadatelia by si vyberali v kolónkach s predispozíciami na choroby, na dlhovekosť, farbu očí alebo ďalším čisto estetickým charakteristikám.

Technika určená na privádzanie na svet detí na mieru je v každom prípade oveľa zložitejšia, vysvetľujú v časopise Genetics in Medicine experti na bioetiku Sigrid Sterckx z Ghentskej univerzity a Heidi Howardová z Toulouskej univerzity. S metódami genetickej analýzy, ktoré si americká spoločnosť dala patentovať, by rodičia mohli len zvyšovať pravdepodobnosť, že vybrané charakteristiky dieťaťa sa zdôraznia, uvádzajú. Technológia na takýto druhu výberu však existuje a teraz patrí spoločnosti 23andMe.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #genetika