Fajčiari prestávajú fajčiť v pondelok

Málokomu sa podarí prestať fajčiť hneď na prvý pokus, a tak treba zabudnúť na novoročné predsavzatia. Vyvoleným dňom na vysadenie cigariet je pondelok.

29.10.2013 08:50
fajčenie, cigareta Foto:
Prečo práve na začiatku týždňa?
debata

A je úplne jedno, ktorý pondelok v roku to je. K tomu záveru dospeli výskumníci, ktorí zistili, že práve v pondelok nad skoncovaním s fajčením rozmýšľa najviac fajčiarov.

Vedci zo Štátnej univerzity v San Diegu nerobili žiadny prieskum medzi fajčiarmi, ale pomohli si informáciami z oveľa rozsiahlejšej databázy. Spoločnosť Google im poskytla dáta o tom, kedy ľudia na internete najčastejšie vyhľadávajú slovné spojenia typu „ako prestať fajčiť“. Google im tieto zadania do vyhľadávača poskytol hneď v šiestich svetových jazykoch – v angličtine, francúzštine, čínštine, portugalčine, ruštine a španielčine.

Z výsledkov vyplynulo, že ľudia sa o skoncovanie s nikotínovým návykom najviac zaujímajú začiatkom týždňa a úplne najčastejšie v pondelok. Toto zistenie je pritom globálne, platí pre výsledky zo všetkých šiestich jazykov.

V prípade angličtiny sa ľudia zaujímali o to, ako prestať fajčiť, v pondelok o 11 percent častejšie ako v stredu, o 67 percent častejšie ako v piatok a o 145 percent častejšie ako v sobotu. Pre skombinované údaje zo všetkých šiestich jazykov platí, že ľudia chcú v pondelok prestať fajčiť až o štvrtinu častejšie ako v akýkoľvek iný deň v týždni.

„Hovorí sa, že rozhodnutie prestať fajčiť je nepredvídateľné až chaotické,“ hovorí hlavný autor štúdie John Ayers. „My sme našli úplný opak chaosu. Dáta z Google ukazujú, že skoncovanie s fajčením má znaky kolektívneho správania a spája sa s daným dňom v týždni,“ uviedol Ayers v časopise Journal of American Medical Association. Podľa neho by toto zistenie mohlo pomôcť pri koordinovaní kampaní proti fajčeniu. „Ak si fajčiar, prestaň fajčiť v pondelok. Každý sa o to vtedy pokúša,“ dodal Ayers.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #cigareta #fajčiar