Našli nové gény spojené s Alzheimerom

Historicky najrozsiahlejšia analýza DNA priniesla viac svetla do toho, čo spôsobuje Alzheimerovu chorobu.

29.10.2013 11:00
alzheimer, dôchodcovia Foto:
Alzheimerova choroba je najrozšírenejším neurodegeneratívnym ochorení a počet pacientov rastie spolu s tým, ako starne populácia najmä vo vyspelých krajinách.
debata

Vedcom sa podarilo objaviť 11 nových génov, ktoré síce nie sú jasným dôkazom, že človek bude v neskoršom veku trpieť touto najrozšírenejšou demenciou, no rozšírili možnosti ako túto chorobu čo najskôr odhaliť, a tak liečiť s lepšími výsledkami. Nové zistenia takisto poukazujú na skutočnosť, že pri Alzheimerovej chorobe hrá dôležitú úlohu imunitný systém.

Alzheimer stále nie je liečiteľný, a tak sa výskumníci snažia toto ochorenie aspoň čo najskôr odhaliť. Včasná diagnostika totiž pomáha zmierniť a oddialiť priebeh nemoci. „Je naozaj veľmi ťažké liečiť nejaké ochorenie, keď neviete, čo ho spôsobuje,“ povedala pre BBC News profesorka Julie Williams z Cardiffskej univerzity.

Nájsť nové gény, ktoré súvisia s Alzheimerom, sa podarilo vďaka medzinárodnému projektu, na ktorom sa zúčastnilo 145 vedeckých ústavov. Analyzovali DNA zo 17-tisíc pacientov chorých na Alzheimerovu chorobu a 37-tisíc zdravých ľudí.

„Podarilo sa nám zdvojnásobiť počet génov súvisiacich s Alzheimerom a pomaly sa pred nami zjavuje veľmi silný vzorec súvislostí,“ hovorí Williamsová o výsledkoch výskumu, ktoré zverejnil žurnál Nature Genetics. „Existuje niečo v imunitnom systéme, čo spôsobuje toto ochorenie a my sa na to musíme pozrieť,“ dodala. Svoju úlohu pri ochorení hrá aj to, ako telo pracuje s cholesterolom a ako mozog využíva isté proteíny.

Teraz ostáva na ďalších vedeckých tímoch, aby na základe nových zistení určili, čo sa pri vzniku ochorenia skutočne deje a nájsť nejaké riešenia. Tými môžu byť lieky, génová terapia alebo možno len zmena životného štýlu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimer #Alzheimerova choroba