Vzniká lacný test typu rakoviny prsníka

Lekári by do dvoch rokov mohli mať k dispozícii metódu, ktorá ľahšie a lacnejšie než terajšie diagnostické postupy dokáže určiť sedem z desiatich kategórií rakoviny prsníka. Od novej metódy si vedci sľubujú cielenejšiu liečbu a zvýšenie šance na prežitie.

07.11.2013 11:00
rakovina prsníka Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Vlani vedci zistili, že karcinóm prsníka je možné rozdeliť do desiatich odlišných kategórií podľa genetickej výbavy pacientov. Stanovenie typu je doteraz možné výhradne vypracovaním podrobného genetického profilu, čo je stále veľmi nákladné. Každý z typov tejto choroby má odlišný dosah na šancu na prežitie. Teraz však tím odborníkov na čele s Andym Greenom z univerzity v anglickom Nottinghame vyvinul metódu, ktorá sa zameriava na desať kľúčových proteínov, ktoré identifikujú sedem odlišných biologických typov rakoviny prsníka.

Podľa Greena zlepšenie starostlivosti a dosiahnutie lepších výsledkov vyžaduje u pacientov cielenejšiu liečbu. „Rovnako dôležité by malo byť aj zlepšenie súčasných postupov, aby sa lekári vyvarovali zbytočnej a nevhodnej liečby a vedľajším účinkom,“ vysvetlil. V rámci svojej štúdie vedci hľadali „podpis“ každého typu rakoviny medzi 1 073 vzorkami nádorov z banky tkanív. Zistili, že 93 percent sa ich zhodovalo so siedmimi typmi karcinómu prsníka, zatiaľ čo zvyšných sedem percent bolo ťažké určiť.

„Musíme zaručiť, že život zachraňujúce a život predlžujúce liečby, ktoré v súčasnej klinickej medicíne máme k dispozícii, sú využívané efektívne. To znamená, že správna liečba je zameraná na tých, ktorí z nej budú mať prospech, zatiaľ čo ostatných ušetrí od vedľajších účinkov, aby sme do roku 2050 splnili naše ambície poraziť karcinóm prsníka,“ vyhlásila Baroness Delyth Morganová, ktorá stojí na čele britskej dobročinnej organizácie Breast Cancer Campaign.

„Tento nový test by sa mohol stať skutočným krokom vpred k vytvoreniu svätého grálu v podobe medicíny prispôsobenej na každého pacienta zvlášť,“ dodala Morganová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #test #lekári #prsník #rakovina prsníka