Čínske znečistenie ničí plodnosť, muži majú nekvalitné spermie

Z Číny v ostatnej dobe prichádza celá séria správ o znečistení ovzdušia vrátane miest, kde je pre smog neustále tmavá obloha, o uzavretých školách pre nedýchateľný vzduch či o osemročnom dievčati s rakovinou pľúc.

08.11.2013 08:08
Na pohyblivosť spermií vraj pomáha špeciálny gél Foto:
Ilustračné foto
debata

Miestni lekári zaznamenali ďalší znepokojujúci signál. Podľa ich zistení klesá miestnym mužom počet spermií, čo môže so znečistením súvisieť, napísal denník The Huffington Post.

Podľa riaditeľa šanghajskej spermobanky, doktora Li Čenga, podmienky začínajú byť neudržateľné. Len tretina spermií dodávaných do banky spĺňa meradlá Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). To je obzvlášť znepokojujúca skutočnosť s ohľadom na oficiálne štatistiky, podľa ktorých je teraz zhruba 12,5 percenta obyvateľov Číny, vo veku vhodnom na rodenie detí, neplodných.

Lekárska komunita predpokladá, že vysoký stupeň znečistenia vzduchu a vody môžu súvisieť so zníženou plodnosťou u mužov. Presné dopady, rovnako ako rozsah možného vplyvu na ženskú plodnosť ale nie sú zatiaľ známe.

V ostatných rokoch sa stav čínskeho ovzdušia neustále zhoršuje. Doterajšie iniciatívy vlády, vrátane snahy znížiť používanie fosílnych palív či obmedziť počet vozidiel na cestách, žiadne podstatnejšie výsledky nepriniesli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #znečistenie #spermia