Vedci skúmali 'fyziku močenia', aby zlepšili hygienu

Tím amerických fyzikov prišiel s vedecky overenými tipmi, ktoré sa týkajú techniky močenia, a vydal dokonca sériu odporúčaní, ktoré majú pomôcť lepšie udržiavať hygienu.

12.11.2013 12:00
močenie, wc, záchod Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Vedci z laboratória v Utahu, ktorí skúmali dynamiku kvapalín, sa pokúsili svoje poznatky aplikovať v oblasti, ktorú pozná z bežného života každý muž, napísal server BBC. Vďaka nespočetným experimentom opísali, akú reakciu vyvolá prúd tekutiny v toaletnej mise a prišli na to, aký spôsob močenia narobí najmenej škody.

Fyzici Tadd Truscott a Randy Hurd chcú výsledky svojho skúmania prezentovať na stretnutí americkej asociácie fyzikov (APS) koncom novembra. Hoci jadro výskumu je úplne seriózne, vzbudzujú ich snahy úsmev a oni sami vysvetľujú svoju motiváciu so zmyslom pre humor. „Ako reakciu na tvrdú a opakovanú kritiku našich matiek a na rozvrátené vzťahy s partnerkami vám predstavujeme výskum dynamiky rozstrekovania simulovaného prúdu mužského moču,“ napísali v úvode svojho konferenčného príspevku.

Práve spory o páchnucu toaletu, na ktorej sa prichytili kvapky moču, alebo mužské skúsenosti s postriekanými nohavicami, vraj vedcov prinútili k tomu, aby sa na tento špecifický problém súvisiaci s ich odborom pozreli hlbšie. „Ľudia sa ma pýtajú: to myslíte vážne? A ja im hovorím, že áno. Hoci to môže vyzerať ako školský vtip, je to zároveň reálny problém,“ povedal pre BBC profesor Truscott.

Odborníci preto nakrúcali simulovaný prúd moču mieriaci do toalety mikrokamerami a určovali, ako sa situácia mení podľa toho, z akej výšky a pod akým uhlom moč do misy dopadá. Podľa nich je zásadným problémom mužského močenia postojačky už známy fyzikálny jav známy pod menom Plateauova-Rayleighova nestabilita, teda rozpad kvapalinovej trysky na jednotlivé kvapky.

„Prúd mužského moču sa rozpadá asi 15 až 18 centimetrov od ústia močovej trubice. Vo chvíli, keď dopadá do misy, už teda má formu jednotlivých kvapiek a práve tieto kvapky potom môžu za striekanice na nohaviciach,“ vysvetľuje Hurd. Jeho rada je jednoduchá: čím bližšie, tým lepšie. Ak tekutina do toalety dopadne ešte v prúde, sú škody oveľa menšie, navyše potom má dopadajúca tekutina menšiu rýchlosť. V domácom prostredí je to teda pre ctiteľov hygieny jednoznačný argument v hádkach, či majú muži pri močení stáť alebo sedieť.

Ak sedenie nie je možné, môže všeličo zmeniť uhol, pod ktorým prúd moču do záchoda dopadá. Čím je užší, tým kvapalina strieka menej. Vedci tiež zistili, že niektorí výrobcovia záchodov dokážu nežiaduci efekt striekajúceho moču utlmiť správnym dizajnom. Rolu hrá naklonenie plôch alebo napríklad praktická pomôcka vo forme terča, ktorý mužom pomáha zacieliť na to najbezpečnejšie miesto. Najviac sa však podľa fyzikov osvedčil starý známy trik: ak nestojíte o ostriekané nohavice, hoďte najskôr do toalety pár kúskov papiera.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #nohy #krivica #chrbitca #vitamín D