Objavil sa ďalší kmeň vtáčej chrípky

Čínski vedci varujú pred novým vírusom vtáčej chrípky. Kmeň s označením H10N8 v decembri zabil staršiu ženu a minulý mesiac sa ním nakazil ďalší človek. Ide o piaty nový kmeň chrípky za posledných 17 rokov.

06.02.2014 13:30
vtáčia chrípka, kura, vedci, pacient, kôš, nákaza, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Tento vírus má podľa vedcov znepokojujúci genetický profil a mal by byť dôkladne sledovaný, uviedli v odbornom časopise The Lancet. Zdá sa, že je schopný nakaziť tkanivo hlboko v pľúcach a môže mať prvky umožňujúce jeho účinné šírenie medzi ľuďmi.

„Pandemický potenciál tohto nového vírusu by sme nemali podceňovať,“ uviedol tím čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktorý vedie Šu Jüe-lung. Varovanie vychádza z analýzy vzorky vírusu odobratého od 73-ročnej ženy, ktorá zomrela 6. decembra. Čínske úrady jej smrť oznámili 18. decembra a potvrdili, že príčinou bola nákaza vírusom H10N8.

Ďalší prípad nákazy bol podľa štúdie v časopise The Lancet zistený v Nan-Čchangu tento rok 26. januára. Žiadne podrobnosti o ňom však neuvádza. Ide o prvé prípady nákazy človeka vírusom H10N8, ktorý bol dovtedy v Číne zistený len dvakrát – raz vo vzorkách vody odobratých v roku 2007 a druhýkrát v živej hydine v roku 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #choroba #vtáčia chrípka #pacienti