Ako sedenie škodí zdraviu

V roku 2009 pracovalo podľa výskumného inštitútu Insee 75 percent aktívnych Francúzov v terciárnej sfére. Prevažná väčšina z týchto 25,6 milióna ľudí trávi celý deň v kancelárii pred počítačom. Niet pochýb o tom, že celodenné sedenie nie je pre zdravie dobré, ale v čom presne?

10.02.2014 14:00
bolesť, chrbát, chrbtica, práca, kancelária,... Foto:
Osoba sediaca viac ako šesť hodín denne má o 20 percent vyššie riziko úmrtia ako osoba sediaca iba tri hodiny denne.
debata (2)

V americkom denníku The Washington Post štyria experti uvádzajú celú tabuľku, v ktorej sú zaznamenané neblahé vplyvy sedenia na telo (sitting disease), od tých najbežnejších a zjavných, ako sú bolesti v chrbte, až po tie najviac znepokojujúce, ako je rakovina hrubého čreva.

Dozvedáme sa, že sedenie počas ôsmich hodín denne, čo je podľa denníka priemer u dospelého Američana, vyvoláva choroby „od hlavy až po päty“. Ide okrem iného o choroby srdca, degeneratívne choroby svalstva, problémy s krvným obehom a dokonca spomalenie mozgovej činnosti. Lebo pri sedení sa všetko spomaľuje!

American Cancer Society bila v roku 2010 na poplach. Zverejnila štúdiu, v ktorej sa uvádzalo, že osoba sediaca viac ako šesť hodín denne má o 20 percent vyššie riziko úmrtia ako osoba sediaca iba tri hodiny denne.

Neprepadajme však panike. The Washington Post vysvetľuje, ako tieto negatívne účinky sedenia zmierniť. Dbajte predovšetkým na správne držanie tela a počas sedenia si urobte niekoľko kratučkých prestávok, keď si pretiahnete a uvoľníte najmä svalstvo na šiji.

Ak máte možnosť, je samozrejme vhodné sedieť čo najmenej. Podľa štúdie publikovanej v roku 2012 v British Medical Journal ľudia, ktorí obmedzia čas strávený v sede na tri hodiny denne, získajú v priemere rok a pol života navyše.

Zdvihnite sa zo stoličky, keď pozdravujete kolegu, choďte si po kávu a na toaletu. Len tento drobný pohyb v kancelárii môže podľa jednej štúdie obmedziť negatívne účinky sedenia na vaše zdravie.

Podľa talianskeho denníka La Repubblica má celodenné sedenie v kancelárii zhubné a nenapraviteľné dôsledky na organizmus. Podľa štúdie American Cancer Society majú zamestnanci sediaci denne viac ako šesť hodín o 20 percent vyššiu úmrtnosť ako tí ich kolegovia, ktorí na stoličke strávia menej ako tri hodiny.

Francúzsky týždenník L' Express informuje o austrálskej štúdii, podľa ktorej viac ako desať rokov trvajúce sedavé zamestnanie zdvojnásobuje riziko vzniku rakoviny, najmä hrubého čreva a konečníka.

Okrem rakoviny sú osoby so sedavým zamestnaním ohrozené aj cukrovkou a obezitou. Americký expert z Centra biomedicínskeho inžinierstva v Penningtone Marc Hamiltom varuje: „Také svaly potom reagujú ako svaly mŕtveho koňa. To môže zavliecť náš metabolizmus do priepasti.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #sedenie #zdravie #choroby #rakovina hrubého čreva #bolesť chrbta #srdcovo-cievne ochorenia