Nacisti chceli ako biologickú zbraň použiť komáre s maláriou

Nacistický režim na konci druhej svetovej vojny skúmal možnosť použiť maláriou infikované komáre ako biologickú zbraň. Vyplýva to z dokumentov z koncentračného tábora Dachau, o ktorých v odbornom magazíne Endeavour informoval nemecký biológ Klaus Reinhardt.

17.02.2014 13:00
komár, anofeles, malária, nacisti, pokusy Foto:
Nacisti chceli ako biologickú zbraň použiť komára druhu anofeles štvorškvrnný.
debata (4)

Výskumný inštitút v Dachau sa podľa neho v roku 1944 zaoberal problémom, ako udržať infikované komáre dostatočne dlho nažive, aby ich bolo možné dopraviť na územie nepriateľa a tam ich vypustiť.

Oficiálne toto nacistické laboratórium, založené v roku 1942 šéfom SS Heinrichom Himmlerom, hľadalo prostriedky proti chorobám prenášaným všami a hmyzom. Medzi nemeckými vojakmi aj obyvateľmi koncentračných táborov bol totiž značne rozšírený týfus a ďalšie choroby. Záznamy vedúceho inštitútu Eduarda Maya však nepripúšťajú iný záver, než že sa tam pracovalo aj na zbrani proti nepriateľom, tvrdí Reinhardt.

Vedec z univerzity v Tübingene ako prvý prebádal výskumné protokoly entomologického inštitútu v Dachau a poznámky jeho vedúceho Maya. Pracovníci ústavu podľa nich v roku 1944 skúmali rôzne druhy komárov a hľadali ten, ktorý by bol najvhodnejší na nasadenie ako vojnová zbraň.

Maláriou infikované komáre nacisti v Dachau podľa dokumentov pestovali vo veľkom. „Samičky dostávajú každú druhú noc králika, aby mohli cicať krv,“ napísal jeden z vtedajších pracovníkov laboratória v liste priateľovi. Lekár Claus Schilling, odsúdený na trest smrti v povojnovom procese s osadenstvom tábora v Dachau, robil experimenty s maláriou aj na väzňoch tohto neslávne známeho nacistického zariadenia.

Kľúčovou otázkou výskumu podľa Reinhardta bolo, či bodavý hmyz bude schopný prežiť tak dlho bez potravy, aby ho bolo možné prepraviť z chovnej stanice na miesto určenia. Mayovi a jeho tímu sa nakoniec údajne podarilo nájsť riešenie. "Transport z chovnej stanice na miesto vysadenia je možný. Pre praktické použitie by sa mal nasadiť anofeles štvorškvrnný, " odporučil vedúci výskumu, z ktorého formulácie Reinhardt usudzuje, že vedcom v Dachau išlo o vývoj ofenzívnej zbrane.

Odborníci si doteraz neboli istí, či nacisti počas druhej svetovej vojny plánovali použiť biologický arzenál. Podľa Reinhardta jeho poznatky umožňujú túto diskusiu znovu otvoriť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #Nacisti #komáre #biologická zbraň