Evolúcii neverí 90 percent Američanov

Len každý desiaty Američan bez výhrad verí vedeckej evolučnej teórii Charlesa Darwina. Iba 9,5 percenta obyvateľov USA je presvedčených, že Boh alebo iná vyššia moc nemali žiadny vplyv na vznik vesmíru a ľudí. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky na konferencii AAAS v Chicagu predstavila Elaine Howardová z Riceovej univerzity v Houstone.

20.02.2014 15:30
Mars, vesmír, planéta Foto:
Ilustračné foto
debata (33)

Zhruba 90 percent z viac ako 10-tisíc opýtaných uviedlo, že podľa nich je Boh úplne alebo aspoň čiastočne zodpovedný za stvorenie vesmíru, Zeme a človeka. Medzi veriacimi to bolo dokonca 97 percent.

Viac ako polovica amerických veriacich sa hlási ku kreacionizmu, ktorý odmieta Darwinovu teóriu, podľa ktorej sa život na planéte vyvinul do dnešnej podoby postupne počas miliárd rokov bez zásahu zhora. Kreacionisti sa odvolávajú na Bibliu, podľa ktorej Boh stvoril život počas šiestich dní.

Každý tretí Američan sa domnieva, že existuje konflikt medzi vedou a vierou. Zo zhruba 600 opýtaných amerických vedcov pritom len pätina bola presvedčená o tom, že Boh nemá so vznikom vesmíru nič spoločné.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Boh #Američania #stvorenie sveta #Charles Darwin #evolučná teória