Vedci zmapovali pôsobenie génov v rôznych typoch buniek

Rozsiahly medzinárodný tím vedcov vytvoril doteraz najprehľadnejší obrázok toho, ako sú ľudské gény riadené v širokom spektre typov buniek v ľudskom tele. Výsledok ich práce by mohol výskumníkom pomôcť pri určovaní génov spojených s chorobami.

28.03.2014 16:00
Gény, inteligencia, nervové bunky Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Do trojročného projektu nazvaného FANTOM5 a riadeného vedeckým strediskom RIKEN v Japonsku sa zapojilo viac ako 250 odborníkov z 20 krajín a regiónov. Toto obrovské vedecké združenie v dvoch štúdiách publikovaných v časopise Nature zmapovalo, ako sieť spínačov v ľudskej DNA riadi, kde a kedy sa gény zapínajú a vypínajú.

„Ľudia sú zložité mnohobunkové organizmy zložené z minimálne 400 odlišných typov buniek. Táto nádherná rôznorodosť nám umožňuje vidieť, myslieť, počuť, pohybovať sa a vzdorovať infekciám. Ale toto všetko je zakódované v rovnakom genóme,“ uviedol vedúci projektu Alistair Forrest.

Rozdiel medzi typmi buniek podľa neho spočíva v tom, akú časť genómu využívajú. Napríklad mozgové bunky využívajú iné gény ako pečeňové bunky, a preto pracujú veľmi odlišne. „V projekte FANTOM5 sme prvýkrát systematicky zisťovali, aké presne gény pracujú v ktorých typoch buniek celého ľudského tela, a tiež oblasti, ktoré určujú, kde sú gény čítané z genómu,“ uviedol Forrest.

Vedecký tím skúmal doteraz najväčší súbor typov buniek a tkanív v ľuďoch a v myšiach, vďaka čomu sa mu podarilo v genóme lokalizovať spínače, ktoré jednotlivé gény zapínajú alebo vypínajú.

Zároveň zmapoval, kde a kedy sú spínače aktívne v rôznych typoch buniek a ako na seba vzájomne pôsobia. Hoci je pred vedcami ešte mnoho rokov ďalšieho výskumu, odborníci veria, že FANTOM5 im pomôže orientovať sa v genóme a pochopiť, ktoré gény a ako sú zapojené do množstva chorôb od rakoviny, cez diabetes a ochorenia krvi až po psychiatrické problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #choroby #gény #bonky