Fyzická aktivita matiek ovplyvňuje aktivitu detí

Fyzická aktivita matiek vplýva na aktivitu detí. Tvrdia to britskí vedci z univerzít v Cambridgei a Southamptone, kde realizovali výskum na 554 matkách a ich štvorročných deťoch. Výsledky štúdie, ktorá ukázala aj to, že pohyb matiek je často nedostatočný, publikovali v magazíne Pediatrics.

03.04.2014 15:30
deti, matka, pohyb, príroda Foto:
Aj malý nárast aktivity, môže mať na deti pozitívny účinok, hovoria vedci.
debata

Počas výskumu monitorovali aktivitu matiek a ich potomkov pomocou akcelerometra, teda prístroja, ktorý reaguje na pohyb, a zariadenia, ktoré sledovalo činnosť srdca. Oba prístroje zaznamenávali údaje počas siedmich dní. Matky a deti ich nosili stále, aj počas spánku, aj v čase, ktorý trávili vo vode.

Kathryn Heskethová, ktorá pomáhala výskum viesť a teraz pracuje na jeho vyhodnocovaní, uviedla, že dáta, ktoré zozbierali, dokazujú, že medzi fyzickou aktivitou matiek a detí existuje priame spojenie. „Čím viac sa matka hýbala, tým aktívnejšie bolo aj jej dieťa. Hoci na základe tejto štúdie nie je možné povedať, či to, že boli matky aktívne, spôsobili ich deti, za ktorými museli behať. Je však pravdepodobné, že aktivita jedného z dvojice ovplyvňuje aktivitu toho druhého,“ vysvetlila Heskethová, ktorá tiež uviedla, že v čase, ktorý strávila matka miernou alebo intenzívnou fyzickou aktivitou, bola aktivita jej dieťaťa o 10 percent vyššia.

Aktivitu matky podľa Heskethovej ovplyvnilo aj to, či pracovala, alebo nie, ako aj to, či malo, alebo nemalo dieťa ďalších súrodencov. Podľa spoluautorky štúdie Esther van Sluijsovej z Centre for Diet and Activity Research na Cambridgeskej univerzite bola spojitosť medzi aktivitou matiek a detí výraznejšia u tých, ktoré ukončili štúdium ako 16-ročné, ako u tých, ktoré doštudovali ako 18-ročné. Štúdia tiež odhalila, že miera aktivity žien sa po pôrode zníži a často sa už nevráti do pôvodného stavu. Nedostatok pohybu vraj potom môže vplývať na deti. Ako uviedla Heskethová, rodičov dnes zamestnáva množstvo povinností, takže často uprednostnia iné veci pred časom stráveným aktívnym pohybom. Heskethová však upozorňuje, že aj malý nárast fyzickej aktivity u matiek môže mať na deti pozitívny účinok. Na začiatok podľa nej stačia aj prechádzky.

Ann Hoskinsová z Public Health England upozornila na to, aký dôležitý vplyv má pohyb na zdravie rodín. Aktívne hranie sa podľa nej pomáha rozvíjať koordináciu a motoriku detí v predškolskom veku. Plávanie alebo cvičenie spolu s bábätkami dáva matkám možnosť socializovať sa, byť aktívnymi a pomáha aj pri rozvoji ich dieťaťa. Kampaň s názvom Change4Life sa preto snaží viesť rodiny k tomu, aby jedli zdravo, viac sa hýbali a žili dlhšie. Chcú, aby deti boli aktívne aspoň hodinu denne a dospelí aspoň dve a pol hodiny do týždňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #matky #deti #fyzická aktivita