Dvaja vedci neveria, že kostra patrí kráľovi Richardovi III.

Kostra nájdená v roku 2012 pod parkoviskom v anglickom meste Leicester možno nepatrí anglickému kráľovi Richardovi III. z 15. storočia. Tvrdia to dvaja britskí vedci po tom, čo vedci z univerzity v Leicesteri vlani s odvolaním na testy oznámili, že kostra bezpochyby patrí monarchovi známemu aj zo slávnej hry Williama Shakespeara.

07.04.2014 13:00
debata

Historik a expert na Richarda III. z Winchesterskej univerzity Michael Hicks teraz tvrdí, že ho závery jeho kolegov z Leicesteru nepresvedčili. Analýza DNA je podľa neho nepresvedčivá, pretože do vtedajších bojov sa zapojilo mnoho potomkov z matkinej strany, ktorá mala 16 detí. To, že kostra môže patriť jednému z príbuzných, nie Richardovi III., pripúšťa aj významný archeológ Martin Biddle.

Univerzita v Leicesteri sa proti tvrdeniu oboch mužov ihneď ohradila a chce presvedčiť odbornú i laickú verejnosť o pravdivosti svojich minuloročných záverov.

Nález kostry oznámili britskí vedci predvlani v septembri. Kostru objavili pri vykopávkach na parkovisku na mieste niekdajšieho františkánskeho kostola, v ktorého hrobke bol kráľ pochovaný. Kostol však v 16. storočí zbúrali a až do nálezu kostry v Leicesteri sa myslelo, že panovníkove pozostatky skončili v miestnej rieke.

„Mimo akúkoľvek rozumnú pochybnosť ide o kostru kráľa Richarda III.,“ povedal vlani vo februári na tlačovej konferencii v Leicesteri hlavný archeológ univerzity Richard Buckley, ktorý tento jeden z najvýznamnejších archeologických projektov poslednej doby viedol. Vedci kostru podľa neho podrobili sérii testov vrátane DNA. Analýza rádiokarbónovou metódou potvrdila, že kosti patrili približne tridsaťročnému mužovi, ktorý žil približne v čase medzi rokmi 1455 až 1540. Richard III. padol, keď mal 32 rokov. Skúmanie kostí tiež ukazovalo na Richarda III. Nájdené ostatky totižto preukázali vážnu skoliózu, teda pokrivenie chrbtice. Dobové pramene aj Shakespeare zdôrazňovali Richardovu deformovanú postavu.

Pre identifikáciu kostry však bola kľúčová analýza DNA. Genealógovia z univerzity v Leicesteri identifikovali štyroch žijúcich potomkov Richarda III., ktorí súhlasili s anonymnou účasťou na projekte. Nakoniec porovnali DNA z nájdenej kostry s DNA stolára Michala Ibsena, ktorý je po 16 generáciách potomkom Richardovej sestry Anny z Yorku a ktorý žije v Londýne. Genetička Turi Kingová vlani oznámila, že analýza zhodu DNA potvrdila. Richard III. bol posledným kráľom z rodu Plantagenetovcov a posledným anglickým monarchom, ktorý zahynul v boji. Padol v bitke pri Bosworthe v roku 1485, na ktorú sa vydal práve z Leicesteru. Bitka znamenala koniec krvavej Vojny ruží a začiatok vlády Tudorovcov. Na anglický trón potom zasadol prvý vládca z tejto dynastie Henrich VII.

debata chyba
Viac na túto tému: #kostra #Richard III. #kráľ #britskí vedci