Tanzánske deti imúnne voči malárii sú možno kľúčom k vakcíne

Deti z Tanzánie, ktoré sú prirodzene imúnne voči malárii, môžu byť kľúčom k nájdeniu vakcíny proti tejto chorobe, ktorá podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ohrozuje polovicu svetovej populácie.

26.05.2014 13:00
malária, komár, anopheles, moskyt Foto:
Malária prenášaná moskytmi Anopheles si každý rok vyberie okolo 600-tisíc obetí.
debata

Vedecký tím okolo profesora Jakea Kurtisa z americkej Brownovej univerzity totiž zistil, že telá niektorých detí produkujú protilátku, ktorá napáda parazita spôsobujúceho túto zákernú chorobu. Príslušnú štúdiu zverejnil renomovaný časopis Science. Výsledky z použitia protilátky vyskúšanej na myšiach sú sľubné, na potvrdenie účinnosti sú však potrebné ďalšie testy.

Podľa Kurtisa ide o veľmi sľubnú cestu k vývoju účinnej vakcíny. „Tohto parazita je neuveriteľne ťažké napadnúť. Mal milióny rokov evolúcie, aby sa začlenil a prispôsobil našim imunitným reakciám, je to skutočne hrozivý protivník,“ povedal Kurtis.

V rámci výskumu bola tisícke detí v Tanzánii počas prvých rokov života pravidelne odoberaná vzorka krvi. U šiestich percent detí sa vyvinula prirodzená imunita voči malárii, hoci žijú v oblasti s častým výskytom tohto ochorenia. Tím vedcov zistil, že protilátka vytvorená imúnnymi deťmi napáda parazita v kľúčovom štádiu životného cyklu. Zachytí ho už v červených krvinkách, čím mu zabráni v rozšírení sa po tele. Testy na myšiach naznačujú využitie protilátky ako vakcíny. Kurtis spresnil, že naočkované myši žili dvakrát dlhšie a mali štyrikrát nižší výskyt parazitov v krvi než tie, ktoré protilátku nedostali.

V boji s maláriou pomáhajú preventívne opatrenia. Použitie moskytiéry, repelentu a používanie špecifických liekov. Maláriu sa však často nepodarí úplne vyliečiť. Choroba sa po rokoch vracia a stopercentne účinná vakcína zatiaľ neexistuje. Na schválenie stále čaká zatiaľ najsľubnejší kandidát – očkovacia látka, ktorú vyvinula farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline.

Maláriu spôsobuje parazit zimničky, ktorého prenášačom na človeka je komár rodu Anopheles. Prvými príznakmi malárie sú horúčka, bolesť hlavy, vracanie a pocit mrazenia. Podľa údajov WHO zabila choroba v roku 2012 viac ako 600-tisíc osôb. Vďaka preventívnym a regulačným opatreniam klesla miera úmrtnosti v porovnaní s rokom 2000 o viac ako 40 percent. Najviac je stále postihnutá subsaharská Afrika, na ktorú pripadlo 90 percent obetí. Najčastejšie na chorobu umierajú deti mladšie ako päť rokov a zvlášť ohrozené sú aj tehotné ženy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #komár #imunita #Tanzánia