Dva nové lieky na rakovinu kože majú sľubné výsledky

Dva experimentálne lieky určené na liečbu rakoviny kože v pokročilom štádiu preukázali v prvej fáze klinických testov sľubné výsledky.

04.06.2014 16:15
rakovina, nemocnica, pacient Foto:
Experimentálne lieky bude nutné ešte otestovať na väčšej vzorke pacientov.
debata

Oba liečebné postupy sú navrhnuté tak, aby umožnili imunitnému systému rozpoznať a zaútočiť na rakovinové bunky. Pokročilé štádium rakoviny kože je veľmi náročné liečiť, pretože rakovina sa v tej fáze už rozširuje aj do ďalších orgánov. Pacienti s pokročilým melanómom zvyčajne žijú len okolo šiestich mesiacov, a tak lieky s pracovnými názvami pembrolizumab a nivolumab môžu do budúcna znamenať nádej na efektívnejšiu liečbu ochorenia.

Výsledky prvej fázy klinických testov oboch liekov boli zverejnené na konferencii Americkej spoločnosti pre klinickú onkológiu v Chicagu a informoval o nich spravodajský portál BBC.

Liek pembrolizumab bol experimentálne vyskúšaný na 411 pacientoch a 69 percent z nich žilo dlhšie ako rok. Tento liek sa skúša aj na iných typoch nádorov, ktoré používajú rovnaký mechanizmus na blokovanie útokov zo strany imunitného systému. „Pembrolizumab má zrejme potenciál výrazne prispieť k liečbe rakoviny,“ uviedol pre BBC David Chao z Royal Free London NHS Foundation Trust, ktorý liek skúša na pacientoch s melanómom a rakovinou pľúc. Jedným z jeho pacientov je Warwick Steele (64), ktorému liek zabral perfektne a úplne vyčistil jeho pľúca od rakoviny. Stačili pritom na to len tri infúzie pembrolizumabu.

Druhý liek, nivolumab, bol testovaný v kombinácii s už schváleným liekom ipilimumabom. Skúšali ho na 53 pacientoch a 85 percent z nich žilo ešte rok po liečbe a 79 percent aj dva roky po liečbe. „Som presvedčený, že toto je prelom v liečení melanómu,“ uviedol profesor John Wagstaff zo Swansea College of Medicine.

Napriek sľubným výsledkom lekári upozorňujú, že ide len o prvú fázu klinických testov. Zhruba o rok by mali pristúpiť k tretej fáze testov, na ktorej sa zúčastní oveľa viac pacientov, a preto budúce výsledky budú smerodajnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #rakovina