Opaľovacie krémy pred rakovinou kože neochránia

Natrieť sa opaľovacím krémom nie je dostatočná ochrana pred vznikom smrteľnej formy rakoviny kože. Nový výskum potvrdil upozornenia lekárov, že ľudia by sa počas slnečných dní mali okrem opaľovacieho krému chrániť aj nosením šatstva a tráviť dostatok času v tieni. Výskum na zvieratách, publikovaný v žurnále Nature, zistil viac o tom, ako UV žiarenie vyvoláva vznik rakoviny v kožných bunkách.

13.06.2014 09:30
opaľovanie, spálenie, koža, slnko, plavky,... Foto:
Spálená koža je dôkazom, že došlo k poškodeniu DNA v kožných bunkách.
debata (2)

Malígny melanóm, smrteľná forma rakoviny kože, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) každý rok pripraví o život okolo 40-tisíc ľudí. Vystavovanie sa slnečnému žiareniu je dobre známym rizikovým faktorom, ktorý toto ochorenie vyvoláva. Dosiaľ však nebol známy molekulárny mechanizmus, ktorým UV žiarenie poškodzuje DNA v kožných bunkách.

Britskí vedci z Manchesterskej univerzity skúmali vplyv UV žiarenia na kožu myší. To im umožnilo sledovať vplyv opaľovacích krémov na blokovanie rakovinového ochorenia. „UV žiarenie napáda gény, ktoré nás chránia pred škodlivým vplyvom tohto žiarenia. To dokazuje, aké je nebezpečné nadmerne sa vystavovať priamemu slnečnému žiareniu. Čo je však dôležité, táto štúdia dokázala, že opaľovacie krémy samy osebe neposkytujú úplnú ochranu pred poškodením z UV žiarenia,“ uviedol hlavný autor štúdie profesor Richard Marais. „Dôležité je opaľovací krém kombinovať s ďalšími ochrannými stratégiami, ako je nosenie čiapky a oblečenia a zdržiavať sa v tieni,“ dodal.

Výskumníci zistili, že UV žiarenie poškodzuje gén p53, ktorý za normálnych okolností chráni telo pred poškodzovaním DNA. Výskum zároveň ukázal, že opaľovacie krémy môžu znížiť mieru poškodenia DNA, a tak oddialiť vznik melanómu na myšiach. To však neznamená, že krémy chránia telo úplne.

Julie Sharpová z organizácie Cancer Research UK pre BBC News uviedla, že ľudia si niekedy myslia, že keď sa natrú opaľovacím krémom, tak sú „neporaziteľní“. Potom trávia viac času na slnku, a tak zvyšujú celkový príjem UV žiarenia. „Opaľovať sa treba vedieť. Veľmi dôležité je nespáliť sa. Spálená koža je jasným znamením, že DNA vo vašej koži bola poškodená, čo po čase môže viesť k vzniku rakoviny,“ dodala Sharpová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #opaľovanie #UV žiarenie