Fajčenie môže otupiť sluch

Cigarety nielen skresľujú chuť a čuch, ale pôsobia aj na náš ďalší zmysel: na sluch.

13.06.2014 16:00
fajčenie Foto:
Fajčenie zvyšuje riziko straty sluchu až na 30 percent.
debata

Tabak teda významným spôsobom prispieva k tomu, že vo svete všeobecne klesá schopnosť počuť. Tvrdia to vedci z Manchesterskej univerzity, ktorých štúdiu priniesol vedecký časopis JARO. Či už ide o aktívnych, alebo pasívnych fajčiarov, muži a ženy vystavení cigaretovému dymu vykazujú priemerne o 30 percent vyššie riziko ako nefajčiari, že prestanú počuť.

Vedci sa opierali o sluchové testy takmer na 165-tisíc mužoch a ženách vo veku od 40 do 69 rokov, ktorí boli reprezentatívnou vzorkou britskej populácie. Výsledky v rozsiahlej miere potvrdili predchádzajúce štúdie a ukázali, že hluchotou je postihnutých priemerne 30 percent fajčiarov. Vedci tiež zistili, že medzi nebezpečenstvom straty sluchu a množstvom cigariet je priama súvislosť.

Oveľa znepokojujúcejšie je však to, že vedci preukázali, ako je pasívne fajčenie takmer rovnako škodlivé, ako priame holdovanie tabaku. U osôb vystavených cigaretovému dymu dve až deväť hodín týždenne nebezpečenstvo hluchoty vzrástlo na 28 percent. Ak boli ľudia vystavení dymu viac ako desať hodín týždenne, vzrástlo toto nebezpečenstvo na 39 percent.

„Nebezpečenstvo pasívneho fajčenia treba podčiarknuť v diskusiách o zákaze fajčenia vo verejných priestoroch. Ak sa nám podarí obmedziť pasívne fajčenie na minimum, mali by sme dosiahnuť pokles hluchoty medzi obyvateľstvom,“ povedal francúzskemu denníku Le Figaro profesor Piers Dawes z Manchesterskej univerzity, ktorý bol hlavným autorom štúdie.

Štúdia neumožnila zistiť príčinu negatívneho pôsobenia tabaku na sluch, ale jej autori zdôrazňujú, že podľa jej výsledkov majú zrejme produkty obsiahnuté v cigarete priamy toxický vplyv na sluch. Pripomínajú tiež, že tabak pôsobí na sluch nepriamo, prostredníctvom svojich účinkov na cievny systém. Nikotín obsiahnutý v cigaretách je vazokonstrikčný, teda spôsobuje sťahovanie ciev, a škodí tak znižuje prekrvovanie vnútorného ucha.

„Naša štúdia tiež ukazuje, že obmedzenie fajčenia nebezpečenstvo straty sluchu znižuje. Ak človek prestane úplne fajčiť, môže toto nebezpečenstvo dokonca eliminovať,“ dodáva profesor Piers Dawes. Táto informácia teda môže byť pre fajčiarov silnou motiváciou: nikdy nie je neskoro prestať!

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #sluch #fajčiari