Vedci našli Achillovu pätu odolných baktérií

Baktérie sa čoraz častejšie stávajú rezistentné proti súčasným antibiotikám, čo výrazne komplikuje liečbu pacientov. Vhod tak príde každý objav, ktorý pomôže v boji proti superodolným baktériám.

19.06.2014 15:15
baktérie, laboratórium, plesne, kultúra,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najnovšie tím vedcov z University of East Anglia informoval, že našiel Achillovu pätu v obrannom mechanizme baktérií, vďaka čomu by mohla vzniknúť nová trieda antibiotík, ktoré nebudú útočiť na samotnú baktériu, ale „strhnú“ jej obrannú bariéru. Týka sa to najmä baktérií, ktoré chráni nepreniknuteľná, tuková vonkajšia membrána. Tieto baktérie by si potom nedokázali vytvoriť odolnosť proti liekom. Výskumníci o svojom objave informovali v žurnále Nature.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už roky upozorňuje na skutočnosť, že baktérie rezistentné voči antibiotikám sa stávajú globálnym problémom s vážnymi dôsledkami. Niekedy aj dosiaľ bežné a ľahko liečiteľné infekcie opäť získavajú schopnosť zabíjať. Podľa vedcov to do veľkej miery súvisí s nadmerným a často zbytočným užívaním antibiotík.

Výskumníci sa zamerali na tzv. „Gram-negative“ baktérie so silnou tukovou membránou, ktorá slúži ako brnenie proti útokom imunitného systému a antibiotík. Odstránením tejto membrány by sa baktéria stala zraniteľnejšou a bolo by ľahšie ju zničiť. Dosiaľ sa však vedelo len veľmi málo o tom, ako táto membrána vzniká a práve nový výskum odhalil proces prenosu obranných lipopolysacharidov na vonkajšiu vrstvu baktérie.

„Identifikovali sme cestu a bránu, ktorú baktérie využívajú na transport obranného tuku, a zistili sme, že ak túto bránu uzamkneme, baktéria zahynie,“ uviedol hlavný autor výskumu Changjiang Dong. „Je to dôležité zistenie, ktoré vytvára platformu pre urgentne potrebnú novú generáciu liekov,“ dodal výskumník s tým, že počty odolných superbaktérií sa každým rokom zvyšujú a spôsobujú smrť státisícov ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #baktérie