Nový prístroj má rýchlo určiť typ mozgovej príhody

Špeciálnu helmu umožňujúcu rýchlo rozpoznať príznaky cievnej mozgovej príhody (CMP) a jej typ zostrojili švédski vedci.

19.06.2014 18:00
debata

Tento vynález by podľa autorov mohol zrýchliť stanovenie správnej lekárskej diagnózy a zároveň tak zvýšiť nádej na uzdravenie pacientov. Zariadenie je zatiaľ vo fáze testovania.

Prístroj je založený na princípe signálu mikrovĺn, podobných, aké vysielajú mikrovlnné rúry alebo mobily, len majú oveľa slabšiu intenzitu. Tieto vlny dokážu vykresliť obraz situácie v mozgu. Prvé testovanie ukázalo, že zariadenie umožňuje presne rozlíšiť cievnu príhodu spôsobenú upchatím mozgovej tepny (ischemická cievna mozgová príhoda) a cievnu príhodu vzniknutú kvôli krvácaniu z mozgovej cievy (hemoragická cievna mozgová príhoda), aj keď nie úplne vo všetkých prípadoch.

Rozlíšiť, o aký typ poruchy ide, je zásadný, pretože liečba v každom prípade prebieha inak a nevhodná voľba môže pacientov stav zhoršiť. Cievna mozgová príhoda je akútny stav a vyžaduje neodkladnú lekársku pomoc. Ak sa človek dostane do nemocnice po viac ako štyroch hodinách od vypuknutia CMP, časti jeho mozgového tkaniva odumrú.

Diagnózu typu CMP možno určiť aj pomocou počítačovej tomografie (CT), ale príprava tohto vyšetrenia zaberie určitý čas, a to aj vtedy, keď ide o urgentný prípad.

Švédski vedci teraz ponúkajú efektívne riešenie v podobe prenosného zariadenia, vďaka ktorému môže lekár zistiť podstatné informácie o stave pacienta napríklad už pri prevoze sanitkou. Urýchli sa tým aj začatie liečby. Švédski vedci plánujú dať tieto helmy najprv na skúšku tímom záchranných služieb, aby mohli ďalej potvrdiť výsledky, ktoré získali pri aplikácii na 45 pacientoch.

Teraz sa v laboratóriu zaoberajú aj vývojom najvhodnejšieho tvaru prilby, ktorá by optimálne sedela na hlave. Neskôr by chceli zariadenie zakomponovať do vankúša, na ktorý by si pacient položil hlavu. Vedci konštatovali, že zariadenie bude potrebovať ešte viac testov, ale že by sa v budúcnosti mohlo stať významným pomocníkom pri záchrane pacientov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozgová príhoda