Fabien Cousteau v podmorskom laboratóriu prekonal dedov rekord

Francúz Fabien Cousteau, ktorý je vnukom legendárneho oceánografa Jacquesa-Yvesa Cousteaua, tridsaťjedendenným pobytom v podmorskom laboratóriu o jeden deň prekonal rekord svojho slávneho deda.

03.07.2014 11:00
Fabien Cousteau, podporské laboratórium, more,... Foto:
Fabien Cousteau v podmorskom laboratóriu.
debata

Experiment, nazvaný Misia 31, sa začal južne od Floridy 1. júna. Jeho cieľom bol nielen výskum tamojšieho koralového útesu, ale tiež pripomenutie úspechov Jacquesa Cousteaua.

Spolu s Fabienom sa na hladinu vrátil aj jeho tím. So šestnásťhodinovou dekompresiou, ktorá je kvôli odlišnému tlaku v podmorskom zariadení nutná, posádka začala už v utorok.

Aj napriek úspechu misie sa posádka borila s niekoľkými komplikáciami. „Jednu noc nefungovala klimatizácia, teplota vzrástla na 35 stupňov Celzia a vlhkosť na 95 percent,“ citovala agentúra Reuters vedca Andrewa Shantza, ktorý v laboratóriu v júni strávil 17 dní.

Fabien Cousteau sa objíma s členmi svojho tímu... Foto: SITA/AP, Lynne Sladky
Fabien Cousteau, podporské laboratórium, more, koraly, výskum, loď Fabien Cousteau sa objíma s členmi svojho tímu po návrate nad hladinu.

Laboratórium s názvom Aquarius o veľkosti autobusu sa nachádza v hĺbke približne 19 metrov. Fabien Cousteau v nej pozoroval a filmoval morský život. Jeho starý otec v roku 1963 strávil 30 dní v podobnom zariadení v Červenom mori v hĺbke deviatich metrov.

Oceánograf Jacques-Yves Cousteau, jeden z najznámejších Francúzov vôbec, zomrel v roku 1997, keď ma 87 rokov. Preslávili ho dokumentárne filmy, predovšetkým Svet ticha, a televízny seriál Podmorský svet Jacquesa Cousteaua.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #rekord #výskum #Jacques-Yves Cousteau #koraly