U detí vo vyspelých štátoch vraj ubúda zubných kazov

Stále zdravšie zuby majú vraj deti vo väčšine priemyselne vyspelých štátov, viac kazov majú naopak ich vrstovníci v krajinách, ktoré sa v súčasnosti ešte len rýchlo rozvíjajú, ako je napríklad Brazília. Vyplýva to podľa DPA zo zasadania 300 bádateľov z 35 krajín, ktorí sa od štvrtka v nemeckom Greifswalde zúčastňujú na svetovom kongrese zameranom na problematiku zubných kazov.

03.07.2014 15:00
zubár, deti, dieťa, zubný kaz, Foto:
Stále zdravšie zuby majú vraj deti vo väčšine priemyselne vyspelých štátov, viac kazov majú ich vrstovníci v krajinách, ktoré sa rozvíjajú.
debata

„Ubúdanie zubných kazov je príbeh medicínskeho úspechu,“ uviedol podľa DPA nemecký zubný lekár Christian Splieth. V 80. rokoch 20. storočia mali podľa neho dvanásťročné deti v Nemecku priemerne sedem zubných kazov, dnes je to len 0,7 zubného kazu v rovnakej vekovej skupine. To zodpovedá zníženiu o 90 percent. V susednom Česku sa podľa dostupných štatistík kazivosť zubov dvanásťročných detí znížila medzi rokmi 1998 až 2012 o 52 percent. Oveľa viac ich má úplný chrup bez kazov a plomb a pribudlo detí, ktoré majú kazy riadne ošetrené.

V rýchlo sa rozvíjajúcich štátoch sa, naopak, počet zubných kazov u detí zvyšuje. „S narastajúcim bohatstvom stúpa v týchto štátoch konzumácia cukru,“ konštatoval Splieth. Zároveň však v nich nie je ešte ustanovený fungujúci systém prevencie a starostlivosti o zuby. K týmto krajinám podľa neho patrí napríklad Brazília, Litva alebo Poľsko. V týchto krajinách majú dvanásťročné deti v priemere šesť zubných kazov.

Zníženie počtu kazov vo väčšine priemyselne vyspelých krajinách spájajú vedci s pravidelným čistením zubov a s používaním pást s prídavkom fluoridu. K tomu možno prirátať aj pravidelné preventívne prehliadky u detí od troch rokov aj u mladistvých. Stále viac detí tiež navštevuje materské škôlky, takže sa lepšie darí zacieliť preventívnu starostlivosť.

„Od 50. a 60. rokov (20. storočia) sú príčiny vzniku zubných kazov známe. V spoločnosti sa povedomie o tom rozšírilo, takže dnes už ľudia nemusia končiť ako mnohí ich prarodičia s kompletne umelým chrupom,“ pokračoval podľa DPA Splieth.

V počte kazov u mladých ľudí sa podľa nemeckých štúdií odráža aj spoločenský status ich rodiny. U pätnásťročných Nemcov z vyššej sociálnej vrstvy bolo v priemere napočítaných 1,4 zubného kazu, u ich rovesníkov zo sociálne slabších rodín to bolo už 2,1 zuba s kazmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #prevencia #zubári #zubný kaz #zubná pasta