Briti prvý raz našli spolu rímske a keltské mince

Takmer tri desiatky mincí starých vyše dvetisíc rokov, ktoré objavili britskí archeológovia v jaskyni v grófstve Derbyshire na severe Anglicka, predstavujú jeden z najvzácnejších nálezov v poslednom čase.

08.07.2014 16:59
debata (1)

Podľa vedcov je to zrejme vôbec prvý raz, čo sa na jednom mieste našli mince rôznych civilizácií od neskorej železnej doby po antický Rím.

Na cennú lokalitu vedca upozornil náhodný nálezca, ktorý v jaskyni v prírodnom parku Dovedale objavil štyri starobylé mince. Keď archeológovia jaskyňu podrobne preskúmali, objavili ďalších 22 mincí zo zlata a striebra, datovaných do dvoch rôznych období. Tými novšími bola trojica mincí z antického Ríma, vyrazených pred rokom 43 nášho letopočtu. Viac ako dvadsiatka ďalších patrila do neskorej železnej doby a zrejme ju vyrazil keltský kmeň Corieltauvov, ktorý územie obýval niekoľko storočí pred naším letopočtom až do príchodu Rimanov.

Podľa vedcov ide vôbec o prvý prípad, keď boli rímske platidlá nájdené v jaskyni a zároveň na rovnakom mieste ako mince z niektorej z časovo predchádzajúcich kultúr. V oboch pritom mali mince trochu odlišnú úlohu. „Mince boli v neskorej železnej dobe používané skôr ako symbol moci a postavenia než na kúpu a predaj potravín a ďalšieho tovaru,“ povedala pre spravodajstvo britskej BBC archeologička Rachael Hallová, ktorá sa na objave podieľala.

Nález mincí na jednom mieste mohol podľa nej napríklad znamenať, že ich v jaskyni ktosi ukryl v nádeji na možný budúci rast ich hodnoty. Jaskyne vraj mohli byť zakázaným miestom, ktoré by poskytovalo pokladu dobrý úkryt.

Mince budú ešte počas tohto roka umiestnené v niektorom z britských múzeí. Vôbec najvýznamnejší nález mincí z predrímskej doby urobil v Británii amatérsky archeológ roku 2000, keď objavil niekoľko tisíc keltských mincí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mince #Kelti