Britom sa podaril veľký krok v diagnostikovaní Alzheimera

Britským vedcom sa zrejme podaril veľký krok vpred vo vývoji krvného testu, ktorý môže pomôcť skôr ako doteraz odhaliť prepuknutie Alzheimerovej choroby, ale aj zlepšiť spôsoby liečby. Uviedol to spravodajský server BBC News s odvolaním sa na článok zverejnený v časopise Alzheimer's & Dementia. Experti však varujú, že testy ešte nie sú pripravené na použitie v ordináciách.

11.07.2014 14:00
shutterstock 73445704 Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Alzheimerova choroba je ochorenie mozgu, pri ktorom dochádza k postupnému rozpadu nervových vlákien a buniek a k postupnej demencii. Súčasná medicína túto chorobu dosiaľ nevie účinne liečiť, len spomaliť jej postup.

Britský výskum, do ktorého sa zapojilo viac ako tisíc ľudí, určil kombináciu desiatich proteínov (bielkovín) v krvi, ktoré môžu s presnosťou 87 percent signalizovať začiatok choroby. Môže tak podľa odborníkov ísť o dôležitý krok pre včasné odhalenie tejto choroby. Tieto testy by mohli byť podľa výskumníkov najprv použité pre výber pacientov na klinické skúšky experimentálnych spôsobov liečby, vyvíjaných v snahe spomaliť postup ochorenia, a neskôr by sa mohli stať súčasťou bežných lekárskych postupov.

Výskum liečby Alzheimerovej choroby bol dosiaľ prenasledovaný skôr neúspechmi. Medzi rokmi 2002 až 2012 viac ako 99 percent pokusov o prevenciu, spomalenie či liečbu choroby neuspelo, rovnako ako vyše sto vyvíjaných liekov v posledných 15 rokoch. Lekári sa domnievajú, že tieto neúspechy pramenia z toho, že k liečbe pacientov dochádza príliš neskoro. Symptómy sa totiž prejavujú aj po rokoch od prepuknutia choroby. Včasná a správna diagnóza je jednou z priorít výskumu v tejto oblasti.

Alzheimerova choroba je najbežnejšou formou demencie, ktorá podľa odhadov stála v roku 2010 svet viac ako 604 miliárd dolárov (viac ako 444 miliárd eur). V súčasnosti vo svete trpí touto chorobou 44 miliónov ľudí a odhaduje sa, že do roku 2050 sa tento počet strojnásobí.

Výskumný tím zložený z vedcov pôsobiacich na univerzitách a v priemysle skúmal rozdiely v krvi 452 zdravých ľudí, 220 s ľahkými poruchami rozpoznávacích funkcií a 472 pacientov s Alzheimerovou chorobou. Vo výsledku bol tím s presnosťou 87 percent schopný predpovedať, u ktorých pacientov s poruchami by sa počas roka mohla rozvinúť choroba.

„Chceme, aby ľudia začínali s liečbou skôr, ako je to teraz, a to bolo hlavným cieľom výskumu,“ uviedol vedúci výskumného tímu, profesor Simon Lovestone z Oxfordskej univerzity. „Alzheimerova choroba začína poškodzovať mozog veľa rokov predtým, ako je u pacientov rozpoznaná a veľa pokusov o liečbu neuspeje, pretože pacienti dostávajú lieky v čase, keď je mozog už príliš poškodený. Jednoduchý krvný test by nám mohol pomôcť rozpoznať pacientov v oveľa skoršom štádiu, čo by prispelo k nádejnejšej liečbe,“ dúfa.

Doktor Ian Pike zo spoločnosti Proteome Sciences tiež považuje proteínový test za „skutočne veľký krok vpred“, potrvá však ešte niekoľko rokov, kým bude možné tieto testy uplatniť v bežnej praxi. Aj doktor Eric Karran, ktorý v Británii riadi výskum Alzheimerovej choroby, mieni, že súčasná úroveň presnosti v rozpoznaní choroby by hrozila rizikom nesprávnej diagnózy u zdravého človeka.

Aj ďalší experti pokladajú výsledky výskumu za zaujímavé, ale James Pickett z britskej Alzheimerovej spoločnosti varoval, že to neznamená, že by skutočne užitočný krvný test „bol hneď za rohom“. Zlepšiť bude treba predovšetkým presnosť, pretože za súčasného stavu by zo sto pacientov desať odchádzalo s nesprávnou diagnózou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #Alzheimerova choroba